Ndërkombëtarët nisin procesin e monitorimit të zgjedhjeve, ekipi do jetë më i vogël për shkak të pandemisë

Vëzhguesit ndërkombëtarë që monitorojnë zgjedhjet parlamentare të Shqipërisë në 25 Prill nisën këtë të premte misionin e tyre, duke thënë se ata do të vendosin një ekip më të vogël për shkak të pandemisë COVID-19.

Urszula Gacek, kreu i misionit ndërkombëtar, tha se 13 ekspertë të ekipit kryesor kanë filluar procesin e monitorimit por numri i vëzhguesve afatshkurtër do të përshtatet në përputhje me kufizimet e pandemisë.

Organizata për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë ka monitoruar zgjedhjet e Shqipërisë që nga viti 1996.

Gaçek, kreu i misionit të Zyrës së OSBE-së për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (ODIHR), tha se votimi i muajit tjetër do të jetë “unik” për shkak të pandemisë dhe gjithashtu për shkak të reformës së fundit të ligjit zgjedhor. Ndryshimet legjislative, të krijuara për të parandaluar manipulimin e votave, u bënë vitin e kaluar bazuar në rekomandimet e ODIHR.

Rreth 275 vëzhgues ndërkombëtarë afatshkurtër fillimisht ishin caktuar për zgjedhjet. Është e paqartë se sa do të vijnë përfundimisht, për shkak të kufizimeve të udhëtimit pandemik, megjithëse Gacek tha se numri do të ishte rreth 200, ose më pak.

“Unë jam akoma i sigurt se në fund të ditës ne do të jemi në gjendje t’ju ofrojmë një vlerësim të besueshëm, të saktë dhe të drejtë të asaj që ndodh në 25 Prill këtu në Shqipëri,” tha Gacek në një konferencë shtypi në internet.

Ndërsa autoritetet shqiptare nuk kanë specifikuar ende cilat masa të shëndetit publik do të jenë në fuqi për votimin, takimet e fushatës aktualisht janë të kufizuara për jo më shumë se 10 persona. Disa shkelje të këtij kufiri janë regjistruar tashmë, edhe pse fushata ende nuk ka filluar zyrtarisht.

Parlamenti i Shqipërisë tani është i dominuar nga Partia Socialiste e krahut të majtë. Opozita kryesore e qendrës së djathtë ka bojkotuar seancat e parlamentit për dy vitet e fundit, duke thënë se zgjedhjet e fundit parlamentare në 2017 u shoqëruan me parregullsi.

Zgjedhjet e Shqipërisë post-komuniste gjithmonë janë kontestuar me forcë dhe shpesh janë dëmtuar nga parregullsi, duke përfshirë pretendimin e blerjes së votave dhe manipulimin e numërimit të votave.

Rreth 3.6 milion votues me të drejtë vote do të zgjedhin 140 ligjvënës në 25 Prill.

Burimi: Star Tribune

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment