Instituti slloven analizë situatës politike në prag të zgjedhjeve: Rama mashtron perëndimin, Basha mund të integrojë vendin

Instituti slloven ka bërë një analizë të situatës politike në Shqipëri, në kuadër të zgjedhjeve të 25 prillit. Në shkrimin e gjatë vëmëndje i është kushtuar edhe periudhës, kur Rama ka drejtuar Bashkinë e Tiranës.

“Fasada” e Tiranës dhe “kanabisi” i Shqipërisë

Edi Rama ishte kryebashkiak i Tiranës nga 2000 deri në 2011. Rama, një piktor akademik me profesion, tërhoqi vëmendjen e publikut ndërkombëtar për projektin e “fasadës” së Tiranës. Me ndërtesa të shumta të vjetra në Tiranë të ndërtuara në stilin komunist, Rama shtoi ngjyrën dhe modelin në fasadat në të gjithë qytetin. Disa ndërtesa janë me vija të kuqe, blu dhe jeshile, ndërsa ndërtesat e tjera kanë dizajne që shtrihen në të gjithë fasadat.

Rama nuk arriti të zgjidhë problemet më të rëndësishme të Tiranës, por qyteti me siguri është bërë tërheqës për shkak të fasadave të tij. Sidoqoftë, pas “fasadës” së Tiranës qëndron pastrimi i parave dhe nga ajo periudhë zhvillimi i marrëdhënieve të saj me mafian, të cilat vazhdojnë edhe sot e kësaj dite. Duke ardhur në postin e Kryeministrit, falë Edi Ramës, Shqipëria është bërë “kryeqyteti i kanabisit në Evropë”, ku kanabisi është bërë një “industri” kryesore me një buxhet vjetor të vlerësuar prej katër miliardë eurosh.

Edi Rama – si një sundimtar i korruptuar autoritar mashtron Perëndimin

Rimëkëmbja ekonomike, rindërtimi i shoqërisë, kthimi i demokracisë dhe integrimi në Evropë janë katër shtyllat kryesore të programit socialist, të cilat nuk janë realizuar. Entuziazmi fillestar shpejt humbi dhe Edi Rama u bë simbol i “kanabizimit të Shqipërisë” dhe lulëzimit të krimit të organizuar dhe biznesit të drogës. Rama, duke ndjekur një recetë të provuar mirë në rajon, tërheq vëmendjen e publikut për këto tema duke iu drejtuar nacionalizmit dhe retorikës nacionaliste.

Rama është bërë një sundimtar total, i cili de facto ka kontroll absolut mbi të gjitha segmentet e shtetit dhe shoqërisë. Pyetja kryesore është kush në Perëndim mbështet sundimin e Ramës dhe përfshirjen e zyrtarëve të huaj në oktapodin e korruptuar të Ramës? Si e mashtron Rama, si një sundimtar i korruptuar, Perëndimin? Pandemia Covid-19 demonstroi më tej shkatërrimin e regjimit Rama për qytetarët e Shqipërisë.

Lulzim Basha – një udhëheqës që mund ta çojë Shqipërinë në BE

Lulzim Basha është lloji i dytë i udhëheqësit politik në Shqipëri. Nga njëra anë, ai është një njeri familjar i cili është drejtpërdrejt në komunikim me njerëzit dhe zhvillon takime të përditshme me qytetarë, pronarë të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme dhe veçanërisht me të rinjtë. Është plotësisht i arritshëm dhe në shërbim të çdo qytetari dhe dyert e tij janë të hapura për këdo që kërkon ndihmën e tij.

Nga ana tjetër, Basha mban një rrjet të gjerë të lidhjeve personale me udhëheqësit dhe krerët e shteteve dhe qeverive të vendeve anëtare të BE, të cilët flasin me të rregullisht. Shqipëria është mbërthyer në përparimin politik pas tetë vjet sundimi autoritar, duke vonuar pranimin në BE dhe Basha, i cili solli Shqipërinë në NATO dhe arriti një marrëveshje pa viza, beson se ai ka forcën për ta sjellë Shqipërinë në anëtarësimin e plotë në BE. Për më tepër Basha ka një karrierë politike të patëmetë, pa asnjë krim dhe korrupsion.

Kjo është një pjesë e shkëputur nga analiza e IFIMES

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment