Belgjika, Zvicra dhe Danimarka njoftojnë lehtësimin e masave anti-Covid

Kryeministri i Belgjikës ka njoftuar se muajin tjetër, vendi do të rihapë restorantet dhe baret për shërbimin në natyrë dhe të heqë shtetrrethimin gjatë natës. Vendimi vjen, ndërsa rastet me Covid-19 vazhdojnë të ulen.

Dhe vendet e tjera, duke përfshirë Zvicrën dhe Danimarkën, gjithashtu njoftuan të mërkurën se do të lehtësonin masat.

Belgjika

Kryeministri belg Alexander De Croo e bëri njoftimin në një konferencë shtypi në Bruksel pas një takimi shtatë orësh me udhëheqësit rajonalë të cilët u përpoqën të gjenin një kompromis.

“Ne pamë që numri i infeksioneve është ulur qartë gjatë javëve të fundit dhe shohim që shkalla e shtrimit në spitale po ulet gjithashtu,” tha De Croo.

Baret dhe restorantet janë mbyllur që nga mesi i tetorit për shkak të pandemisë por pronarët e tyre kanë kërkuar për t’i rihapur, duke protestuar.  De Croo tha se ata do të autorizohen të rihapin tarracat e tyre nga 8 maj, por nuk do të shërbehen në mjediset e brendshme.

Numri i infeksioneve të reja të koronavirusit ka rënë me 19% gjatë shtatë ditëve të fundit dhe De Croo tha se kulmi mund të kishte kaluar. Por situata në spitale mbetet kritike.

Belgjika gjithashtu do të heqë kufizimin e udhëtimeve jo-thelbësore jashtë vendit nga java tjetër, por qeveria vazhdon të jetë kundër udhëtimeve të tilla.

Pas një mbyllje tre-javore, shkollat ​​do të hapen përsëri të hënën e ardhshme, por disa klasa do të organizohen në distancë.

Një lehtësim i mëtejshëm i bllokimit pritet në qershor kur një shumicë e madhe e njerëzve të moshës mbi 65 vjeç do të jenë vaksinuar.

Zvicra

Zvicra gjithashtu njoftoi se po lehtësonte masat – pavarësisht nga fakti që pandemia po përkeqësohet në vend.

Nga 19 prilli, “do të jetë përsëri e mundur të organizohen aktivitete sportive dhe kulturore si dhe do të lejohet hapja e restoranteve në ambientet e jashtme, tha Këshilli Federal në një deklaratë.

Shkalla ditore e infeksionit është afërsisht ekuivalente me atë në Itali dhe Gjermani, por është nën mesataren e BE dhe tre herë më e ulët se në Francë.

“Situata epidemiologjike mbetet e brishtë dhe madje është përkeqësuar në javët e fundit,” vë në dukje Këshilli, i cili gjithashtu pranon se është ende shumë herët për të matur ndikimin e pushimeve të Pashkëve në dinamikën e pandemisë në vendin alpin.

Qeveria beson se fushata e vaksinimit po përparon mirë – pothuajse gjysma e moshës mbi 80 vjeç dhe rreth 30% e moshës 70-79 janë plotësisht të vaksinuar  dhe për më tepër rritja e pranimeve në spital “mbetet relativisht e ulët”. Zvicra ka një nga nivelet më të larta të vaksinimit të plotë në Evropë.

Danimarka

Danimarka gradualisht do të lehtësojë rregullat për të udhëtuar jashtë vendit, duke synuar të lejojë udhëtarët evropianë të lëvizin pa karantinë nga fundi i qershorit.

Miratuar nga një shumicë gati e partive në parlament, plani parashikon katër faza midis 21 prillit dhe fundit të qershorit, me heqjen graduale të karantinës së detyrueshme në varësi të destinacionit. Sidoqoftë, një test negativ mbetet një parakusht për hyrjen në vend.

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment