Greqia në ‘alarm të kuq’ nga zjarret, Mitsotakis: Kufizoni udhëtimet e panevojshme, nata e ardhshme kërcënuese

Greqia po përballet me një luftë tejet të vështirë të krijuar si pasojë e zjarreve që kanë pushtuar thuajse të gjithë vendin, duke përfshirë edhe shtëpitë e banorëve. Së fundmi, vatrat e zjarrti kërcënojnë edhe Olimpian e Lashtë, vendlindjen e Lojërave Olimpike.

Sipas mediave greke, kryeministri Kyriakos Mitsotakis ka dhënë sot një deklaratë lidhur me situatën aktuale dhe atë çka pritet të ndodhë në vijim. “Ne po përballemi me një situatë jashtëzakonisht kritike në vendin tonë, siç është, për fat të keq, në shumë vende të tjera. Pas 10 ditësh të nxehtësisë, ne jemi të thirrur për të menaxhuar dhjetëra zjarre në pyje në të njëjtën kohë. Tre prej tyre, në Atikë, Evia dhe Ilia, janë me madhësi dhe intensitet të madh”, tha Mitsotakis.

Ai theksoi se përparësia e autoriteteve është gjithmonë mbrojtja e jetës njerëzore dhe tjetra është mbrojtja e pronës, mjedisit natyror dhe infrastrukturës kritike. Por sipas kryeministrit grek, në këto rrethana, arritja e të gjitha këtyre qëllimeve në të njëjtën kohë është thjesht e pamundur.

“Fatkeqësisht, vështirësitë janë ende para nesh dhe nata e ardhshme është kërcënuese. Nesër presim erëra të forta perëndimore në shumë zona të vendit tonë. Ne po flasim për kushte të pashembullt pasi shumë ditë me nxehtësi të madhe kanë paraprirë, e cila e ka kthyer të gjithë vendin në një fuçi pluhuri.

Me Mbrojtjen Civile ne kemi hartuar një plan emergjence, duke vendosur 6 rajone, përfshirë Atikën, në gjendje alarmi të kuq. Unë ju nxis të kufizoni udhëtimet e panevojshme dhe të jeni jashtëzakonisht të kujdesshëm. Nëse lëshohet një urdhër evakuimi nga një zonë, ju lutemi respektoni. Shtëpitë po rindërtohen dhe pemët do të mbijnë përsëri, por jeta njerëzore nuk po zëvendësohet.

Dhe në këtë gjendje të jashtëzakonshme, ne të gjithë duhet të jemi të bashkuar. Shteti, vetëqeverisja, vullnetarët, qytetarët, të gjithë së bashku duhet të japim betejë. Do të ketë kohë si për kritikë ashtu edhe për autokritikë. Por jo tani.

Bashkëqytetarëve tanë të cilët me të drejtë janë të zemëruar, të zemëruar, sepse kanë humbur pronën e tyre dua t’u them se shteti do të jetë pranë tyre. Ndërsa ishte pranë qytetarëve që u goditën nga “Ianos” dhe fatkeqësi të tjera natyrore të fundit. Pronat do të restaurohen dhe fermerët tanë do të kompensohen. Dhe sigurisht që zonat e djegura do të shpallen menjëherë të ripyllëzueshme, siç, në fund të fundit, e kërkon Kushtetuta.

Së fundi, i detyrohemi vetes që të mbrojmë vendin tonë nga realiteti i Ndryshimeve Klimatike. Unë nuk jam duke kërkuar alibi apo justifikime. Ne kemi bërë hapa domethënës përpara në organizimin e shtetit, por këto nuk janë të mjaftueshme kur keni para jush një fenomen natyror të përmasave të tilla. Në ditët e fundit ne dhamë beteja që i fituam dhe të tjera që i humbëm. Shteti do të përpiqet çdo ditë të përmirësohet. Isshtë e nevojshme që qytetarët të qëndrojnë të qetë dhe të bashkuar”, thotë Mitsotakis.

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment