Raporti i “Global Initiative Network” për Shqipërinë: Shteti është i kapur nga krimi, korrupsioni minon drejtësinë

Një raport i fundit i “Global Initiative Network” lidhur me indeksin e krimit dhe korrupsionit, ka pasqyruar edhe situatën aktuale të dy komponentëve të marrë në studim.

Sipas raportit, Shqipëria cilësohet një nga vendet kyçe për trafikimin e njerëzve ku aktorët shqiptarë kriminalë thuhet se janë përgjegjës për një numër të madh të viktimave të trafikimit në Evropën Perëndimore.

“Shqipëria është gjithashtu një vend destinacioni për trafikimin e qenieve njerëzore me disa emigrantë të parregullt nga Azia që i nënshtrohen punës së detyruar në vend. Trafikimi në familje i grave për shfrytëzim seksual vazhdon, megjithëse në një shkallë më të vogël se sa dikur. Shqipëria shërben kryesisht si një vend tranzit për kontrabandimin e emigrantëve nga Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut që udhëtojnë përmes Greqisë dhe Malit të Zi, gjatë rrugës për në Evropën Perëndimore ose Veriore,” thuhet në raport.

Sa i përket kultivimit dhe trafikimit të kokainës, Shqipëria shërben si vend tranzit nga ku mbërrijnë drogëra të ardhura nga Amerika Latine. Raporti pohon se aktorët shqiptarë kriminelë luajnë role qendrore në tregjet e heroinës dhe kokainës në Evropë.

“Grupet e stilit mafioz kanë krijuar shoqata me kartelet e Amerikës së Jugut, prodhuesit ‘Ndrangheta dhe kokainë, duke i lejuar ata të importojnë sasi të mëdha të kokainës me cilësi të lartë me çmime konkurruese dhe duke u dhënë atyre akses në një infrastrukturë komplekse globale. Grupet kriminale shqiptare, nuk janë të angazhuara vetëm në trafikimin e kokainës në Evropë, por janë të përfshirë në ruajtjen dhe shpërndarjen e saj”, shkruhet në raport.

“Shqipëria është një demokraci e pakonsoliduar”, kështu thotë raporti i “Global Initiative Network”, teksa thekson se kontrollet dhe balancat mbi strukturat e pushtetit nuk sigurohen gjithmonë në mënyrë adekuate dhe shpesh rezultojnë në kapacitet të dobët institucional.

“Kapja e shtetit nga krimi ka zvogëluar aftësinë e shtetit për të luftuar krimin e organizuar. Nën presionin e Bashkimit Evropian, qeveria shqiptare e ka vendosur korrupsionin dhe krimin e organizuar lartë në agjendën politike dhe aktualisht është duke u zbatuar një program gjithëpërfshirës i reformës gjyqësore dhe kundër korrupsionit. Sidoqoftë, ky proces është i ngadalshëm dhe mjedisi politik mbetet i karakterizuar nga polarizimi, krizat e shpeshta dhe korrupsioni i madh i vazhdueshëm,” thuhet në raport.

Lidhur me drejtësinë dhe sigurinë e vendit, raporti thekson se “pavarësia dhe kapaciteti në gjyqësorin shqiptar mungojnë dhe korrupsioni shpesh minon integritetin e sistemit të drejtësisë penale.”

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment