Dendias: Asnjë lëshim për Shqipërinë, kushtet që duhet të plotësojë

‘Të drejtën tonë kombëtare për t’u shtrirë në 12 milje detare, ne nuk do ta diskutojmë as me Turqinë as me ndonjë vend tjetër,’- tha ministri i Jashtëm grek në Konferencën e 2-të Ndërkombëtare mbi Trashëgiminë Kulturore.         

Niko Dendias foli për marrëdhëniet e jashtme të Greqisë me Turqinë, Shqipërinë dhe Libinë, gjatë pjesëmarrjes së tij në këtë konferencë të ndërmarrë nga Instituti i Punëve të Jashtme, në bashkëpunim me Universitetin Kombëtar Kapodistrian të Athinës. 

Pas fjalës së tij hyrëse duke iu referuar çështjes së Qipros, Ministri i Jashtëm tha: “Shpresoj që Presidenti Erdogan, gjatë vizitës së tij në Qipro, të shmangë gjithçka që do të ishte një sfidë e së drejtës ndërkombëtare. Jo vetëm për Greqinë ose Republikën e Qipros, por për të Drejtën Ndërkombëtare, Bashkimin Evropian. Këshilla ime, nëse ka ndonjë vlerë për palën turke, është të shmangin sfidat e mëtejshme në Qipro dhe çështjen e Qipros.

‘Në çdo rast, Turqia është absolutisht e padrejtë në çështjen e Qipros.’

Lidhur me marrëdhëniet e Greqisë me Turqinë dhe vizitën e fundit të Tsavousoglou në vendin tonë ai tha: ‘Shumë na thanë pse po e lini Z. Tsavousoglou të shkojë në Traki. Greqia është një vend me besim. Një vend evropian, i cili respekton të Drejtën Ndërkombëtare dhe po, nuk ka nga çfarë të frikësohet. Ne nuk jemi një vend që do të vendosim ndalime. Turqia ka një perceptim të veçantë të gjërave. Së pari, ai nuk është bashkë-nënshkruar me UNCLOS. E gabuar për mendimin tim, por ky është pozicioni turk. Së dyti, ajo ka transmetuar casus belli kundër Greqisë, e cila është plotësisht e papranueshme. Ne nuk duhet të mashtrohemi nga fakti që atmosfera ishte ndryshe në takimin e fundit me z. Tsavousoglou. Ishte ndryshe sepse ndryshimet tona u shprehën qartë në fjalën publike dhe duhet t’ju them se ato u përsëritën gjatë kësaj vizite. Ne nuk do të diskutojmë për zgjerimin e ujërave tona territoriale me Turqinë, ashtu siç nuk do ta diskutojmë me ndonjë vend tjetër.

‘Sipas Ligjit të Detit dhe UNCLOS, shtrirja e ujërave territoriale në 12 milje është e drejta jonë kombëtare sovrane’.

Lidhur me marrëdhëniet greko-ruse, ai tha: ‘Qeveria Mitsotakis nuk i pranoi marrëdhëniet greko-ruse në nivelin më të mirë të mundshëm. Por kohët e fundit ka pasur një përmirësim në këto marrëdhënie, pa harruar natyrisht faktin se Greqia është një shtet anëtar i BE-së që ka vendosur sanksione ndaj Rusisë.

Rusia e kupton që Greqia është anëtare e NATO-s dhe se Greqia është anëtare e BE-së. Çështja është që të kemi një shpjegim shumë të qartë dhe solid për atë që mund të pajtohemi dhe për çfarë kemi mosmarrëveshje themelore dhe të rëndësishme.’

Lidhur me marrëdhëniet greko-shqiptare, ai komentoi: ‘Sigurisht, ne nuk do të bëjmë asnjë lëshim për palën shqiptare. Ajo duhet të plotësojë plotësisht kushtet për pjesëmarrje në bashkësinë evropiane, përfshirë mbrojtjen absolute të të drejtave të pakicës greke.

Mos i shihni marrëdhëniet greko-shqiptare në kontekstin: ‘Shqiptarët janë miq me turqit, kështu që ata nuk janë automatikisht miq të Greqisë”.

Është  shumë më e komplikuar.

‘Dhe nëse më lejoni, Shqipëria historikisht dhe nëse e shikoni nga një perspective, ka bërë zgjedhjen e saj.”  

Më në fund, ai foli për çështjen e Libisë:

‘Ajo që duhet të vendoset dhe zbatohet patjetër është tërheqja e menjëhershme e trupave të huaja dhe mercenarëve nga Libia. Ky është drafti. Greqia ka një dialog dhe komunikim të drejtpërdrejtë me palën libiane.’

‘Sidoqoftë, ne jemi jashtëzakonisht të pakënaqur që Gjermania, duke këmbëngulur në një taktikë, nuk na ftoi edhe kësaj here në takimin për Libinë.’

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment