Mini-Schengen vetëm me Serbinë, Maqedoninë V. dhe mbase me Malin e Zi është e gabuar dhe e dëmshme për Shqipërinë!

Nga Stiliano Rushaj

Mini-Schengen vetem me Serbine, Maqedonine V. dhe mbase me Malin e Zi eshte e gabuar dhe e demshme per Shqiperine!
Shqiperia prej mese 1 dekade partnerin kryesor ne rajon nga CEFTA (Marreveshja e Tregetise se Lire per Europen Qendrore) ka Kosoven.
Shifrat flasin qarte!
Nga 2010 ne 2017 eksportet drejt Kosoves jane dyfishuar. Ato zene mbi 50% te tregetise me te gjitha vendet e rajonit te marra sebashku dhe jane:

 • 2 here me shume se eksportet me Maqedonine V;
 • 4 here me shume se eksportet drejt Serbise;
 • 16 here me shume se ato drejt Bosnje H.
  Madje eksportet drejt Malit Z. jane me te larta se ato ndaj Serbise, perkatesisht 37.4M$ perkundrejt 36M$.
  Nje paradoks edhe me i madh ndodh midis vendesh qe kane qene nen ish-Jugosllavi. Konkretisht tregetia e jashtme midis Maqedonise V. dhe Malit Z. eshte e pothujse e paperfillshme, vetem 42M$ ose 0.3% e tregetise se saj prej 14B$.
  Ndaj interesi i Shqiperise per cdolloj marreveshje rajonale apo dypaleshe duhet te jete se pari gjeostrategjik dhe ekonomik. Marreveshje ne dem te interesave kombetare, sigurise dhe ekonomise se vendit jane te papranueshme dhe duhen ndalur me cdo kusht.
  Burimet:
  https://financialobserver.eu/cse-and-cis/albania-in-cefta/
  https://oec.world/en/profile/country/alb/
SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment