“Momenti i së vërtetës”, liderët botërorë takohen për ndryshimet klimatike

Samiti i shumëpritur i ndryshimeve klimatike COP26 do të zhvillohet në qytetin skocez të Glasgow. Delegatë nga rreth 200 vende do të jenë atje për të njoftuar se si do të ulin emetimet deri në vitin 2030 dhe do të ndihmojnë planetin.

Me ngrohjen e botës për shkak të emetimeve të karburanteve fosile të shkaktuara nga njerëzit, shkencëtarët paralajmërojnë se nevojitet veprim urgjent për të shmangur një katastrofë klimatike.

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson tha se samiti do të jetë “momenti i së vërtetës në botë”. Duke folur para konferencës dy-javore, ai u kërkoi udhëheqësve që ta shfrytëzojnë atë sa më shumë: “Pyetja që të gjithë po bëjnë është nëse ne e shfrytëzojmë këtë moment apo e lëmë të ikë.”

Ditën e parë do të fokusohet te një raport mbi gjendjen e klimës i publikuar nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO). Raporti i përkohshëm i WMO nga shkencëtarët e klimës do të krahasojë temperaturat globale këtë vit me vitet e mëparshme.

Ngjarjet ekstreme të motit të lidhura me ndryshimet klimatike – duke përfshirë valët e të nxehtit, përmbytjet dhe zjarret në pyje – po intensifikohen. Dekada e kaluar ishte më e ngrohta e regjistruar dhe qeveritë bien dakord se nevojitet veprim urgjent kolektiv.

Mbledhja e Kombeve të Bashkuara është një nga samitet më të mëdha që Mbretëria e Bashkuar ka pritur ndonjëherë dhe është shtyrë për një vit për shkak të pandemisë. COP do të thotë ‘konferenca e palëve’ dhe është konferenca e 26-të e tillë.

Shumica e drejtuesve do të mbërrijnë të dielën në mbrëmje. Shumë po udhëtojnë nga një samit tjetër, G20, në Romë. E diela është kryesisht një ditë hapjeje ceremoniale, me fjalime të ndryshme nga njerëz duke përfshirë Abdulla Shahid, presidentin e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së dhe Ministrin e Jashtëm të Maldiveve. Ishujt e ulët të Maldiveve kërcënohen nga ndryshimet klimatike për shkak të rritjes së nivelit të detit.

Vendet nga çdo rajon i botës do të kenë përfaqësues në Glasgow, të gatshëm për të diskutuar planet e tyre për të ulur emetimet deri në vitin 2030. Ata të gjithë ranë dakord në vitin 2015 për të bërë ndryshime për të mbajtur ngrohjen globale “shumë nën 2 gradë celcius” mbi nivelet para-industriale, por që atëherë, ndërsa ngjarjet ekstreme të motit janë intensifikuar.

Burimi: BBC

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment