Ndotja e lartë e ajrit po rrit shkallën e vdekjeve nga koronavirusi

Mundësia e vdekjes nga COVID-19 është më e madhe në vendet me nivel të larta të ndotjes së ajrit, sipas një hulumtimi të ri të nxjerrë nga Harvard T.H. Shkolla e Shëndetit Publik Chan.
“Ne zbuluam se një rritje e ndotjes prej vetëm 1 gram për metër kub në ajër u shoqërua me një rritje 15% të vdekjeve nga Covid-19”, tha autorja kryesor Francesca Dominici, bashkëdrejtoresha e Harvard Data Science Iniciativa.
“Rezultatet sugjerojnë që ekspozimi afatgjatë ndaj ndotjes së ajrit, rrit ndjeshmërinë e vdekjeve nga Covid-19”, tha Dominici.
Ndërsa studimi ishte përqendruar në SH.B.A., ai mund të ketë pasoja edhe për vendet e tjera. India për shembull është një nga 30 qytetet në botë me ndotjen më të lartë të ajrit.
Presidenti i Shoqatës Amerikane të mushkërive dhe CEO Harold Wimmer tha se gjetjet e studimit ilustrojnë se “shumë amerikanë po përballen me kërcënime të shumta për shëndetin e mushkërive të tyre dhe këto kërcënime të ndryshme mund të forcojnë njëri-tjetrin. Ne duhet të pastrojmë sa më shpejt ajrin, është më e rëndësishme se kurrë.

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment