Rriten sërish kërkesat e azilkërkuesve shqiptarë në vendet e BE, rikthehen tendencat e para pandemisë

Më shumë se 1400 shqiptarë kërkuan azil në vendet anëtare të BE-së në gusht të 2021-shit, një rritje prej 46% krahasuar me korrikun dhe më shumë se dyfishi i qershorit, duke iu rikthyer një tendence para pandemisë, sipas të dhënave të BE-së. Kjo vjen pasi reduktimi i rasteve të azilkërkuesve është një nga kushtet për anëtarësimin në BE që Komisioni pretendon se Shqipëria ka përmbushur.

Shifrat ishin më të larta se në muajt pak para pandemisë, ku 1,124 u regjistruan në shkurt 2020 dhe 1,122 në janar 2020. Në dhjetor 2019, ishin 1,532 dhe në nëntor 1,672, duke sugjeruar që shifrat aktuale po kthehen në trendin që u ndal për shkak të Covid-19.

Nga aplikimet e gushtit, 1200 ishin aplikime për herë të parë dhe rreth 230 ishin riaplikime. Shqipëria kishte më shumë kërkesa për azil në gusht sesa nga Ukraina, Kosova, Serbia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Bosnja dhe Hercegovina së bashku.

Gjithsej 283 shqiptarëve u është dhënë statusi i refugjatit ose mbrojtja plotësuese në BE që nga janari 2021, pavarësisht se Shqipëria konsiderohet një vend “i sigurt” origjine. Ndërkohë, më shumë se 3,500 raste janë ende në pritje.

Zyra e Statistikave të BE-së vuri në dukje se “shqiptarët iu bashkuan 10 kombeve kryesore që aplikonin për mbrojtje ndërkombëtare në BE, për herë të parë në dy vjet”.

Pothuajse një çerek milioni shqiptarë kanë kërkuar azil në një shtet anëtar të BE-së mes viteve 2008 dhe 2021, pa përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, e cila pa 7000 kërkesa vetëm në vitin 2020.

Numrat u ulën pak në vitin 2020 për shkak të pandemisë, por meqenëse masat e udhëtimit janë zvogëluar, numrat janë rritur përsëri.

Sipas raporteve, arsyet e zakonshme për të aplikuar për azil përfshijnë mungesën e vendeve të punës, pagat e ulëta, korrupsionin dhe sundimin e dobët të ligjit. Shumë kërkojnë azil edhe për shkak të ‘gjakmarrjes’, një formë e vrasjes për hakmarrje, përfshirje në krimin e organizuar, të qenit viktimë e krimeve të tilla si trafikimi, madje edhe përndjekja politike.

Një trend shqetësues është konstatuar edhe për të miturit e pashoqëruar që kërkojnë azil. Rreth 60,000 besohet se janë larguar nga vendi dhe OJQ-të lokale për të drejtat e fëmijëve kanë bërë thirrje për një hetim parlamentar për të përcaktuar vendndodhjen e tyre.

Një dëshmitar ekspert për Shqipërinë për Zyrën e Brendshme të Mbretërisë së Bashkuar tha për EURACTIV se arsyet e zakonshme për aplikim përfshijnë trafikimin seksual, gratë që ikin nga martesat e planifikuara, dhunën e rëndë në familje, keqtrajtim policor dhe “sulme për shkak të përkatësisë politike”.

Reduktimi i kërkesave për azil është kusht për hapjen e konferencës së parë ndërqeveritare, e cila shënon fillimin zyrtar të negociatave për anëtarësim në BE.

Raporti i progresit i tetorit 2021 vuri në dukje se numri i aplikimeve po zvogëlohej.

EURACTIV kontaktoi Komisionin për të pyetur nëse fakti që mijëra shqiptarë ikin nga vendi çdo muaj dhe kërkojnë azil është një reflektim i diçkaje që nuk është në rregull në Tiranë. Për më tepër, nëse është e pranueshme që shtetasve të një vendi kandidat për në BE t’u jepet mbrojtje dhe statusi i azilit në shtetet e tjera anëtare. Komisioni nuk kishte asgjë për të shtuar nga një deklaratë e mëparshme e cila nuk adresoi thelbin e çështjes.

Deklarata fliste për “kontrolle më të forta në pikat e kalimit kufitar, informacion mbi të drejtat dhe detyrimet që lidhen me udhëtimin pa viza dhe bashkëpunimin e ngushtë me vendet anëtare të destinacionit”, dhe vuri në dukje se Shqipëria kishte marrë masa për të adresuar problemin.

Sa i përket rrugës së pranimit të Shqipërisë në BE, presidentja e Komisionit Ursula von Der Leyen tha se konferenca e ardhshme ndërqeveritare mund të mbahet deri në fund të vitit, megjithatë, kjo duket e pamundur për shkak të shqetësimit mes vendeve anëtare të BE-së dhe vetos nga Bullgaria për Maqedoninë e Veriut, e cila nuk ka gjasa të hiqet deri në fund të vitit.

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment