Si të mbroni të dhënat nga hackers, më e thjeshtë se sa e kishit menduar

Me frekuencën në rritje, të përdorimit të medieve online po vihen re gjithmonë e më shumë shkelje të mëdha të privatësisë ku hackerët futen në të dhënat e njerëzve online ose të kompanive.

Ata keqpërdorin të dhënat tona dhe ne të gjithë e kuptojmë se sa jemi të prekshëm për vjedhjet e identitetit, publikimi i informacioneve të ndjeshme, dhe vjedhja e kartës së kreditit.

Përdorimi i teknologjisë vjen me rreziqet e privatësisë, por mos u bëni merak, ka një zgjidhje edhe për këtë.

Çështja është, shumica prej nesh janë shumë të mbështetur në teknologjinë për të ndaluar përdorimin e saj tani.

Ju mund të fshini Facebook për një kohë … por ju gjithmonë ktheheni, sepse doni të kontaktoni me njerëzit tuaj apo të shihni postimet e të afërmëve apo shoqërisë.

Dhe si mund ta tregoni mësuesit se fëmija juaj nuk mund të regjistrohet në klasën e Google kur kjo është mënyra se si nxënësit punojnë në projekte grupore?

Shpesh herë themi se nuk kemi nevojë për teknologjinë, por sigurisht nuk duam të jetojmë pa të.

Për fat të mirë, ka disa gjëra të thjeshta që mund të bëni për të arritur një nivel më të lartë sigurie dhe të mbrojmë kështu të dhënat tona.

Kujdes nga mashtrimet

Mos hapni email-e, tekste, alarme “të sigurisë” në internet, njoftime me tekst ose gjëra të tjera nga çdo kush që nuk e njihni.

Shpesh kjo është një lloji reklame joshëse që kompanitë dërgojnë duke shpresuar që dikush do të klikojë mbi to, duke lejuar hyrjen në pajisjen tuaj.

Përdorni mbrojtjen antivirus.

Blini dhe shkarkoni softuer antivirus nga një burim i mirënjohur si McAfee, Norton ose Symantec.

Kini kujdes nga softueret anti-virus pa pagesë pasi ata mund të përmbajnë viruse.

Sistemi operativ iOS ka softuer antivirus të ndërtuar, por mund të jetë ende i prekshëm, prandaj sigurohuni që të përditësoni OS tuaj kur t’ju kërkohet, pasi përditësimet mund të rregullojnë vrimat e sigurisë.

Kontrolli i prindërve. Në botën reale, prindërit duhet të kujdesen për fëmijët dhe privatësinë në internet

Mos përdorni rrjete Wi-Fi të pasigurta.

Sigurohuni që çdo Wi-Fi me të cilin lidheni ka shenjën e vogël të bllokimit pranë tij dhe kërkon një fjalëkalim.

Hakerat janë të njohur për të hyrë në Wi-Fi të pasiguruar.

Edhe më mirë, merrni një VPN (rrjet privat virtual) por, ashtu si me softuerin antivirus, mos përdorni një VPN falas.

Përshtateni mirë cilësimet e shfletuesit tuaj

Hidhni një sy në parametrat e privatësisë të ofruara në shfletuesin tuaj (zakonisht në menunë, Mjetet ose Cilësimet).

Shumica e shfletuesve ju lejojnë të fikni veçoritë e caktuara – p.sh. ” cookies ” që faqet e internetit instalojnë në kompjuterin tuaj që ndjekin lëvizjet tuaja.

Por disa cookies janë të dizajnuara për të ndjekur gjithçka që bëni online, për të ndërtuar një profil të informacionit dhe zakoneve tuaja personale dhe për ta shitur atë informacion tek reklamuesit dhe kompanitë e tjera.

Fikni shërbimet e vendndodhjes

Nëse nuk përdorni një aplikacion që ju lejon të gjurmoni vendndodhjen e fëmijës tuaj për arsye sigurie, fikni shërbimet e vendndodhjes në telefonin tuaj dhe në telefonin tuaj të fëmijës.

Mund t’i aktivizoni përsëri nëse doni të gjeni biznese lokale ose përdorni programin tuaj të hartës.

Mos lejoni që aplikacionet të ndajnë të dhëna

Kur shkarkoni një aplikacion shoqëror, do të pyesë nëse mund të ketë qasje në informacionin e ruajtur në telefonin tuaj, siç janë kontaktet, fotot, muzika dhe kalendari.

Thuaj jo.

Nëse aplikacioni nuk funksionon pa këto të dhëna, shqyrtoni nëse mund të ndani disa prej asaj që kërkon, por jo të gjitha.

Ose të gjesh një aplikacion të ngjashëm që nuk kërkon këto të dhëna.

Jini të kujdesshëm me lidhjet shoqërore

Kur hyni në një faqe ose aplikacion me Facebook ose emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin e Google, mund të pranoni të ndani informacione të caktuara nga profili juaj.

Lexoni atë që shkruhet me detaje për të ditur se çfarë po ndani, dhe konsideroni nëse kjo është e mundur. Edhe nëse kufizoni atë që ndahet me palën e tretë, rrjeti juaj social do të vazhdojë të përcjellë sjelljen tuaj.

Bëni kontrollime të rregullta të privatësisë

Merrni zakonin e rregullt të kontrollimit të cilësimeve të privatësisë në të gjitha aplikacionet sociale që përdorni.

Bëni këtë në sy të fëmijëve tuaj dhe tregoni përvojën për të treguar se sa e rëndësishme është mbajtja e informacionit tuaj.

Përdorni fjalëkalime të vështira dhe i ndryshoni shpesh ato

Praktika më e mirë për fjalëkalime është përdorimi i fjalëve ose frazave të vërteta që mund të mbani mend lehtë .

Ata duhet të jenë të paktën tetë karaktere dhe të kenë një kombinim , numrash dhe shkronjash të veçanta, të tilla si 5pEAzhaëh $ për “pesë pica” etj .

Edhe më mirë, përdorni një menaxher fjalëkalimi si Passpass.

Merrni më shumë këshilla për fjalëkalimet.

Kontrolloni shpesh informacionin që ndani me të tjerët

Kontrolloni në mënyrë periodike kreh me parametrat ose në aplikacionet ose në profilin tuaj në internet për të parë se çfarë keni ndarë dhe nëse keni nevojë të fshini regjistrimet ose të bëni ndryshime të tjera të privatësisë.

Mbuloni kamerat tuaja

Edhe nëse është me një Post-it ose me një mbulim i përshtatur cute, bllokoni Webcam tuaj nga spiunë të mundshëm.

Mund të dukeni paranojak, por edhe Mark Zuckerberg e bën këtë.

Burimi: RTS.RS

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment