Sytë nga bujqësia ,blegtoria humbet terren

Statistikat e prodhimeve bujqësore tregojnë tendencat si brenda sektorit të prodhimit agrar dhe blegtoral ashtu edhe raportet ndërmjet tyre. Ajo që bie në sy është orientimi gjithnjë e më i madh i prodhimit të madh bujqësor nga tregu. Por shifrat tregojnë se ende jemi në nivele modeste prodhimi dhe eksportesh në raport me mundësitë që ka vendi. Ndërkohë, pjesa më e madhe e fermave shqiptare, ku punësohet pjesa më e madhe e krahut të punës në Shqipëri, ende mbeten në nivelin e prodhimit vetjak, pa mundur të kthehen në struktura të mirëfillta tregtare.

2018, viti i frutave dhe perimeve

Viti 2018 ka rezultuar pozitiv për prodhimin e perimeve. Sipas INSTAT në total u prodhuan 1.166.283 ton perime, me një rritje me 1.25%, krahasuar me vitin 2017. Niveli më i lartë i prodhimit të perimeve është shënuar në qarkun e Fierit, me 418.921 ton, në qarkun e Tiranës, me 127.176 ton, e në qarkun e Beratit, me 118.687 ton. Ndërkohë që janë prodhuar më shumë perime, ka pasur rënie të prodhimit të drithërave. Në vitin 2018, prodhimi i drithërave ishte 678.196 ton, 3.35% më pak nga 2017. Qarku i Fierit ka qenë dominues edhe në prodhimin e drithërave, me 172.433 ton drithëra, nga prodhimi total. Më pas, në vend të dytë është shënuar qarku i Elbasanit, me 96.441 ton, e së treti qarku i Korçës, me 74.969 ton prodhim drithërash. Ndërkohë që INSTAT tregon se në 2018 është rritur prodhimi i pemëve frutore, ullinjve, apo agrumeve, e kundërta ka ndodhur me rrushin. Në vitin 2017, u prodhua 202.9 mijë ton rrush, ndërsa në vitin 2018, ky prodhim ra në sasinë e 184.8 mijë tonëve.Për t’u rikthyer tek ullinjtë, si një komponent i rëndësishëm për tregtinë dhe konsumin e produkteve bujqësore në vend, qarku që ka dominuar në prodhim për 2018, është ai i Beratit, me 37.340 ton, nga 117.6 mijë në total. Qarku i dytë është qarku i Fierit, me 31.496 ton. Edhe qarku i Vlorës zë një vend të rëndësishëm në prodhimin e ullinjve, me 15.023 ton. Sipas INSTAT, nga prodhimit total i ullirit, 79 % përfaqësohet nga ullinjtë për vaj dhe 21 % nga ullinjtë për tavolinë.

Blegtoria humb terren

Viti 2018 ka shënuar një rënie të krerëve të lopëve si dhe të krerëve të deleve. Por nga ana tjetër, është rritur ndjeshëm numri i  krerëve të pulave.

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment