20 leksione jete nga Friedrich Nietzsche

0
358

Filozofi gjerman, Fridrih Niçe ka qenë një prej mendjeve më të mëdha që ka jetuar ndonjëherë mbi këtë planet. Idetë e tij filozofike transformuan botën e filozofisë, duke e ngritur një nivel më lartë.

– Ajo që nuk na vret, na bën më të fortë.

– Nuk ka fakte, vetëm interpretime

-Ah gratë. Ato i bëjnë lartësitë më të larta dhe ultësirat më të sheshta.

– Mashkulli i vërtetë do dy gjëra: rrezikun dhe lojën. Për këtë arsye ai do gruan, si lojën më të rrezikshme.

– Mënyra më e mirë për të korruptuar një të ri është ta udhëzosh të ketë mendim më të lartë për ata që mendojë si ai se sa ata që mendojnë ndryshe.

– Çfarë është djallëzi. Çfarëdo që del nga dobësia.

– Shumë janë kokëfortë në kërkim të rrugës që kanë zgjedhur, pak në kërkim të qëllimit.

– Arma më e mirë kundër një armiku është një tjetër armik.

– Avantazhi i një kujtese të keqe është se mund të shijosh disa herë të njëjtën të mirë si për herën e parë.

– Nuk vritet me zemëratë, por me qeshje.

– Nuk ka fakte, vetëm interpretime

– Njerëzit kërkojnë liri vetëm kur nuk kanë pushtet.

– Të jetuarit është vuajtje, të mbijetuarit është gjetja e një kuptimi për vuajtjet.

 Duhet ta konsiderojmë të humbur, çdo ditë gjatë të cilës nuk vallëzojmë të paktën një herë.

 Nuk është mungesa e dashurisë, por mungesa e miqësisë, që i bën martesat të palumtura.

 Ti ke rrugën tënde. Unë kam rrugën time. Sa për rrugën e drejtë, rrugën e duhur, dhe rrugën e vetme, ajo nuk ekziston.

 Gjithçkaje ia dimë çmimin, asgjëje vlerën.

 Ai që pranon gabimin, tregon se sot është më i mirë se dje.

 Politikani e ndan njerëzimin në dy klasa: Në vegla dhe në armiq.

 Kur virtyti ka qenë i fjetur, ai zgjohet më i freskët.

-E harrojmë gabimin kur i rrëfehemi dikujt, zakonisht ai dikushi nuk e harron.

Shkruaj nje koment