UNICEF: 10 mln vajza të rrezikuara nga martesa në moshë të mitur për shkak të pandemisë

0
86

UNICEF ka paralajmëruar se deri në 10 milion vajza mund të detyrohen të martohen në moshë të mitur përpara fundit të dekadës për shkak të pandemisë Covid-19, duke kërcënuar kështu vite emancipim. 

Ky raport i bërë publik në Ditën Ndërkombëtare të Grave, paralajmëron se mbylljet e shkollave, stresi ekonomik, ndërprerjet e shërbimeve, shtatzënia dhe vdekjet e prindërve për shkak të pandemisë, po i bëjnë vajzat më të prekura nga rreziku i martesës që në moshë të mitur.

Në dhjetë vitet e fundit, përqindja e grave të reja në rang global që ishin martuar që fëmijë ishte ulur me 15 përqind, ekuivalente me rreth 25 milionë martesave të shmangura, një arritje që tani është nën kërcënim. 

“Covid-19 i ka vënë vajzat në një situatë shumë të vështirë. Shkollat ​​e mbyllura, izolimi nga miqtë, varfëria në rritje kanë rihapur një një plagë që po mbyllej, ”tha Drejtoresha ekzekutive e UNICEF, Henrietta Fore. “Dita Ndërkombëtare e Grave është një moment kyç për të kujtuar se çfarë do të humbasin këto vajza nëse nuk veprojmë urgjentisht – arsimimin e tyre, shëndetin e tyre dhe të ardhmen e tyre.” 

Vajzat që martohen në fëmijëri përballen me pasoja të menjëhershme dhe të përjetshme. Ata kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë dhunë në familje dhe të mbeten pa shkollë. Martesa e fëmijëve rrit rrezikun e shtatzënisë së hershme dhe të paplanifikuar, nga ana tjetër rrit rrezikun e ndërlikimeve të nënës dhe vdekshmërisë. Praktika gjithashtu mund të izolojë vajzat nga familja dhe miqtë, dhe t’i përjashtojë ato nga pjesëmarrja në komunitetet e tyre, duke dëmtuar rëndë shëndetin dhe mirëqenien e tyre.  

Shkruaj nje koment