Shembja e maternitetit, Meta: Ndërhyrje brutale atentati i radhës ndaj trashëgimisë kulturore

Presidenti i Rrepublikës Ilir Meta ka reaguar pas prishjes së një pjese të maternitetit ”Mbretëresha Geraldinë’.

Në një postim në Facebook, Meta thotë se ndërhyrja në godinën historike të maternitetit është bërë pa trasparencë, në periudhë pandemia ndërsa shton se ky është një antetat i rradhës ndaj historisë dhe trashëgimisë kulturore.

Kreu i shtetit përmend gjithashtu dhe shembjen e Teatrit Kombëtar, rrafshimin e objekteve që kanë status special monument kulture si dhe ”zhdukjen” e Sahatit pas kullave. Meta u premton qytetarëve se pas 25 Prillit në Shqipëri ” do të nisë epoka e referndumeve, për t’u dhënë tgë drejtën qytetarëve të vendosin vetë mbi të gjitha çështjet e rëndësishme me interes publik”.

REAGIMI:

Ndërhyrja brutale mbi godinën historike të maternitetit “Mbretëresha Geraldinë’’, pa transparencë, në periudhë pandemie, është një tjetër atentat, në vijim të sulmeve barbare ndaj historisë, trashëgimisë kulturore dhe identitetit tonë kombëtar.Shkatërrimi kriminal i Teatrit Kombëtar, rrafshimi i qindra objekteve me status special e monument kulture, si dhe “zhdukja” e Sahatit pas kullave, janë dëshmi e babëzisë dhe të një gjenocidi kulturor ndaj identitetit të Kryeqytetit tonë, në shkelje të Kushtetutës, ligjit për konsultimit publik dhe të gjitha parimeve për mbrojtjen e vlerave të trashëgimisë historike e kulturore.Duke u solidarizuar me qëndrimin e Unionit të Arkitektëve, Urbanistëve dhe Planifikuesve të Shqipërisë për çështjen e ndërhyrjes mbi godinën e maternitetit ‘’Mbretëresha Geraldinë’’, u premtoj të gjithë shqiptarëve se pas 25 prillit në Shqipëri do të nisë epoka e referendumeve, për t’u dhënë të drejtën qytetarëve të vendosin vetë mbi të gjitha çështjet e rëndësishme me interes publik.  

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment