Numri i jetëve të humbura nga Covid-19 në Evropë shkon mbi 1 milionë, pesë shtetet më të goditura

Vdekjet nga Covid-19 në Evropë, të hënën, kaluan kufirin e një milionë. Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëroi se pandemia kishte arritur një “pikë kritike”.

Numri i të viktimave në 52 vendet e Evropës, i përpiluar nga AFP nga burime zyrtare, arriti në të paktën 1,000,288.

Kjo është më shumë se Amerika Latine dhe Karaibet (832,577 viktima), Shtetet e Bashkuara/Kanada (585,428 viktima) dhe Azia (285,824 viktima).

“Tani jemi në një pikë kritike të pandemisë,” u tha gazetarëve Maria Van Kerkhove, drejtuesi teknik i OBSH-së.

“Trajektorja e kësaj pandemie po rritet. Ajo po rritet në mënyrë eksponenciale. Kjo nuk është situata që duam të jemi pas 16 muajsh në një pandemi, kur kemi provuar masa kontrolli,” tha ajo.

Sipas të dhënave të mbledhura nga AFP, gjashtë vende përbënin gati 60% të të gjitha jetëve të humbura nga koronavirusi në Evropë:

Mbretëria e Bashkuar me 127,100 viktima;

Italia me 114,612 viktima;

Rusia me 103,263 viktima;

Franca me 99,163 viktima;

Gjermania me 78,452 viktima;

Spanja me 76,525 viktima.

Ndërsa evropianët përbëjnë një të nëntën e popullsisë botërore, viktimat e regjistruara në Evropë përfaqësuan më shumë se një të tretën e 2.94 milion viktimave të pandemisë së regjistruar në të gjithë botën.

Në një shënim më pozitiv, vdekjet nga koronavirusët në Evropë janë stabilizuar që nga fundi i Marsit. Evropa regjistroi 27,036 vdekje javën e kaluar, shumë më pak se 40,178 të raportuara nga 14 në 20 Janar.

SHPËRNDAJE

Shkruaj nje koment