Rusia thotë se do të ndërpresë furnizimin me gaz në Evropë pas premtimit të G7-ës

0
65

Grupi i shtatë ekonomive të mëdha ka rënë dakord të refuzojë kërkesën e Moskës që gazi të blihet vetëm në monedhën ruse, në rubla. Vladimir Putin tha javën e kaluar për vendet “jomiqësore” se ata që duan gazin e Rusisë duhet të paguajnë vetëm në rubla.

Ai udhëzoi bankën qendrore të vendit që të përpunojë një procedurë për blerësit për të blerë rubla në Rusi, në një lëvizje që duket se është krijuar për të mbështetur monedhën – e cila ka rënë kundrejt monedhave të tjera.

Ministri gjerman i Energjisë ka thënë se përmbushja e kërkesës do të ishte një “shkelje e njëanshme dhe e qartë e kontratave ekzistuese”.

Ai shtoi se “pagesa në rubla nuk është e pranueshme dhe ne do t’u bëjmë thirrje kompanive të prekura që të mos ndjekin kërkesën e [presidentit rus Vladimir] Putin”. Si hakmarrje, një politikan rus tha se refuzimi i G7 do të çojë patjetër në një ndalim të furnizimeve, sipas agjencisë së lajmeve Ria.

Shumë vende evropiane mbështeten në gazin rus, megjithëse Britania e Madhe tashmë ka ndaluar importet.

Shkruaj nje koment