Rritja e çmimit, Greqia do të nisë kërkimet për naftë dhe gaz në detin Jon

0
13

Greqia planifikon të përshpejtojë kërkimin e gazit në ujërat e saj perëndimore dhe jugore për të shfrytëzuar burimet e brendshme për shkak të çmimeve të larta të energjisë dhe shqetësimeve për furnizimet me gaz rus, thanë burimet qeveritare të martën.

Greqia ka prodhuar sasi të vogla nafte në të kaluarën dhe është përpjekur të eksplorojë potencialin e saj hidrokarbur, por çmimet e ulëta të naftës së papërpunuar në vitet e mëparshme dhe një zhvendosje në energjinë e gjelbër kanë bllokuar planet e saj të kërkimit.

Pushtimi i Rusisë në Ukrainë dhe frika për furnizimet me gaz në Evropë kanë shkaktuar rritje të çmimeve, duke e detyruar Bashkimin Evropian të kërkojë mënyra alternative për të reduktuar varësinë e tij nga gazi rus me dy të tretat këtë vit dhe t’i japë fund asaj “shumë përpara vitit 2030”.

Kjo ka rritur nevojën që Greqia, e cila mbulon rreth 40% të kërkesës së saj vjetore me gaz rus, të shfrytëzojë burimet e brendshme.

Shkruaj nje koment