“Qeveria ishte paralajmëruar”/ Kaskadat thuajse bosh, rrezikohet ndërprerje e furnizimit me energji elektrike

0
11

Mungesa kritike e ujit në rezervuarë është një nga problemet më të fundit me të cilat po përballet Shqipëria mes krizës së vazhdueshme energjetike. Rezervat e ujit në veri të vendit që furnizojnë hidrocentralet kryesore raportohen të jenë të ulëta, duke rrezikuar ndërprerjen e furnizimit me energji elektrike.

Ka pasur raportime të shumta se niveli i ujit në kaskadën e Drinit dhe në Fierzë është në nivel të ulët për shkak të keqmenaxhimit dhe përdorimit të tepërt, kombinuar me ndikimin e ndryshimeve klimatike.

Prej kohësh qeveria shqiptare është paralajmëruar për efektet e rritjes së temperaturave dhe uljes së reshjeve. Megjithatë, ajo vazhdon të vazhdojë të investojë në hidrocentrale, e cila përbën pjesën më të madhe të prodhimit të energjisë në vend.

Pranvera është një nga periudhat më të rëndësishme për sektorin hidroenergjetik të Shqipërisë, pasi bora në male shkrihet dhe mbush rezervuarët dhe liqenet që më pas furnizojnë hidrocentralet. Përveç përdorimit të një pjese të energjisë për qëllime të brendshme, Shqipëria eksporton sasi të konsiderueshme.

Në fund të muajit mars, niveli i Fierzës po binte në rreth tre metra në javë, duke bërë që HEC-et e Fierzës, Komanit dhe Vaut të Dejës të punonin me gjysmën e kapacitetit. Reshjet intensive e korrigjuan disi këtë situatë, por nuk është një zgjidhje afatgjatë.

Ministrja e Energjisë, Belinda Balluku hodhi poshtë pretendimet se situata ishte e rëndë.

“Theksoj se nuk duhet të ndikohen nga opinionet se nuk e kemi menaxhuar siç duhet kaskadën. Ajo ka thënë se nuk ishte menaxhuar siç duhet, por kjo nuk ndodhi. Kaskada është e menaxhuar mirë dhe nuk kemi pasur ndërprerje të energjisë elektrike”, tha ajo.

Drejtori i Korporatës Elektroenergjetike Shqiptare (KESH) tha se do të bëjnë të pamundurën për të plotësuar kërkesat për energji.

Burimi: Euroactiv

Shkruaj nje koment