Artan Fuga- Izolimi i shkollës nga teknologjia është formë inkuizicioni.

0
178

Akademiku Artan Fuga vazhdon nefaqen e tij ne facebook debatin mbi lejimin apo ndalimin e telefonave celulare ne shkollat tona.Eshte nje debat qe do ti interesonte cdo prindi, mesuesi dhe nxenesi, por edhe funksionareve te shtetit dhe per me teper deputeteve e politikaneve vendimarres.

Kete rradhe ka debatuar me nje lexuesin e tij.

Ndiqeni pergjigjen e Prof. Fuges

——————————————————————-
Dialog me një lexues!
————————————
Martin Mano:

Në Francë është ndaluar përdorimi i telefonave në shkollë nga ana e nxënësve

Artan Fuga

I dashur Martin,

Në Francë në shkollat që korrespondojne me ato 8 a 9 vjecare ne Shqipëri eshte e vertete qe nga ky vit nuk lejohet celulari.

Por, jo në shkollat e mesme. As me lart.

Nderkaq keta nxenes që u ndalohet celulari, do te kene ne perdorim tabletat qe do te perdoren ne mesim, pra do te shfrytezohet interneti per dije dhe edukim ne shkolle.

Pra e dini të vërtetën për gjysëm!

Kurse ne nuk kemi asnjë lidhje interneti.

Ne vend ta nisim nga Interneti dhe pastaj nga pajisja e nxenesve me mjete elektronike, tableta dhe kompjutera, bllokojmë cdo kontakt te shkolles me kulturen dixhitale që është një lloj inkuzicioni.

Shkolla sot nuk behet me libra ne leter thjesht. Rinia nuk ka nevoje vetem per ca tekste te lodhura prej letra por kerkon te drejten e marrjes te informacionit global nepermjet platformave dixhitale.

A e kupton këtë or mik!

Eshte e lehte të heqësh telefonin, por puna eshte te dish se cfare duhet bere per ta pajisur shkollën që nuk ka me as laborator kimie, biologjie, fizike te pajisur me pajisjet qe duhen, jo më teknologji vozitje në web.

Ju ne vend te mendoni keto, beni zbulimin që ne France qenka ndaluar telefoni në shkollë.

Mendoni se çfare u lejon ne France nxenesve shoqëria dhe shteti.

Atje mendohet per te futur kibernetiken per matematikën or mik? Ne vetem ndalojme.

Që në fillore nxënësit mësojnë të modelojnë në kibernetikë sipas aftësive të moshës.

Pastaj mos harro se bota eshte shume me e gjere dhe nga pervoja e nje vendi te vetem mund te perfitohet si duhet jo duke ja futur kot “keshtu e ka Franca”.

Franca e edukon brezin e ri me dijet e sotme sikurse bota perendimore.

Mbetsh sa me mire, me respekt,

Artan Fuga

Shkruaj nje koment