Beleri/ Euractiv: Greqia vendos bllokadën e parë ndaj Shqipërisë në rrugën e integrimit në BE

0
48

Greqia po bllokon një letër nga 27 vendet anëtare drejtuar Komisionit të BE-së për hapjen e pesë kapitujve të parë të procesit të anëtarësimit, konfirmoi një burim për Euractiv, duke shtuar se Athina po i bën presion Tiranës të tregojë “kreativitet” për të zgjidhur një krizë të vazhdueshme dypalëshe.

Tensionet mes Greqisë dhe Shqipërisë janë theksuar që nga muaji maj, kur kandidati shqiptar etnik grek për kryetar bashkie, Fredi Beleri, i cili kandidonte nën flamurin e opozitës, u arrestua dy ditë para zgjedhjeve lokale me dyshimin për blerje votash.

Ai fitoi zgjedhjet në Himarë në Shqipërinë e Jugut me një grusht votash, por nuk ka mundur të betohet si kryetar bashkie për shkak të burgosjes së tij dhe pavarësisht apeleve që të lejohet të bëjë betimin ose të ulet në një masë tjetër sigurie.

Athina i ka bërë vazhdimisht thirrje Shqipërisë që ta lejojë atë të bëjë betimin, duke e cilësuar atë të motivuar politikisht dhe etnikisht. Qeveria shqiptare ka thënë se nuk mund të ndërhyjë në proceset gjyqësore dhe sistemi i drejtësisë duhet të ndjekë rrugën e tij.

Gjatë fundjavës, u përhapën thashethemet se Athina kishte refuzuar të mbështeste një letër që i kërkonte Komisionit të hapte pesë kapitujt e parë të negociatave. Një burim i Këshillit të BE-së i afërt me këtë çështje konfirmoi për Euractiv se kjo është e vërtetë.

Sipas burimit, Athina thekson disa çështje në lidhje me shtetin e së drejtës, siç është rasti i Belerit dhe zbatimi i disa ligjeve që lidhen me minoritetin grek në Shqipëri, si të drejtat e pronësisë.

I njëjti burim theksoi se ka një problem edhe në regjistrimin e popullsisë që po kryhet, pasi ka pasur raste kur pjesëtarët e minoritetit grek nuk janë pyetur për fenë apo gjuhën.

Shqipëria po bën regjistrimin e saj të parë në gati 12 vjet me tablet. Procesi është gjithmonë i diskutueshëm, me grupe të ndryshme që pretendojnë se nuk pyeten për fenë apo gjuhën, megjithatë, Euractiv ka konfirmuar nga dora e parë se këto pyetje janë të pranishme në aplikacionin tabletë të regjistrimit dhe duhet të marrin përgjigje përpara se të kalojnë në pyetjen tjetër.

“Athina nuk po e mbyll derën [për anëtarësimin në BE], por ka disa çështje që duhet të zgjidhen. Me mënyrën se si kanë qenë gjërat për tre javë tani, procesi nuk mund të vazhdojë.”

Burimi theksoi se pala shqiptare duhet të tregojë “kreativitet” për të zgjidhur krizën e Belerit.

Shkruaj nje koment