Bie rritja ekonomike globale, BE dhe Shtetet e Bashkuara me te prekurit

0
118

Kohe te veshtira presin ekonomine globale. Ne parashikimin e fundit, Organizata per Bashkepunimin Ekonomik dhe Zhvillimin ka ulur rritjen per vitin qe kemi perpara, duke e shoqeruar vetem me nje rikuperim te lehte ne 2024-n. Me i prekuri do te jete Perendimi. GDP-ja ne zonen Euro dhe rritja ne Shtetet e Bashkuara pritet te bien me 0.5%. Parashikimi global eshte projektuar ne 2.2% fale qendrueshmerise ekonomike ne Azi. Nderkohe, 2024-a do te kete nje rritje modeste te GDP-se ne 1.4% ne Evrope. Inflacioni i larte po perfshin ekonomite ne mbare boten dhe efekti i tij do te dobesohet vetem gradualisht. Ne zonen Euro, inflacioni parashikohet te bjere vitin e ardhshem ne 6.8% ndersa ne Shtetet e Bashkuara renia e cmimeve ka filluar dhe pritet te vijoje, me inflacionin qe ka rene ne 3.5% e qe pritet te bjere ne 2024-n. Organizata per Bashkepunimin Ekonomik dhe Zhvillimin nuk parashikon nje lehtesim te shpejte te situates dhe thote se ekonomite mbeten te cenueshme nga tronditje te tjera.

Shkruaj nje koment