“Çdo vend i BE-së mund të jetë viktima e radhës”/ Brukseli përgatitet për muaj të vështirë për sektorin e energjisë

0
55

Brukseli thotë se po përgatitet për muajt të vështirë për sektorin e energjisë, pas një takimi të jashtëzakonshëm të ministrave të energjisë të bllokut, që u zhvillua dje për të diskutuar strategjinë, pasi Rusia vendosi të ndërpresë gazin për Poloninë dhe Bullgarinë javën e kaluar.

Tani, BE po punon për të siguruar që rezervat e gazit të kontinentit do të jenë plot deri në vjeshtë. Aktualisht është në 32% dhe sipas komisioneres për energjinë e bllokut, Kadri Simson, çdo shtet anëtar mund të jetë viktima e radhës e shkurtimeve të energjisë nga Moska.

Brukseli po punon paralelisht për një paketë të gjashtë sanksionesh kundër Rusisë, e cila do të fokusohet në një embargo të naftës që do të hiqet gradualisht. Gjermania, më parë një nga kundërshtarët kryesorë, tani po pajtohet me të.

“Pas dy muajsh punë, mund të them se Gjermania nuk është kundër ndalimit të naftës ndaj Rusisë”, tha Robert Habeck, ministri gjerman i klimës dhe ekonomisë të hënën. “Sigurisht, është një ngarkesë e rëndë për të mbajtur, por ne jemi gati ta bëjmë këtë…Duhet të përgatisim qendrat, duhet të përgatisim tubacionet. Pra, koha është e dobishme, por vendet e tjera kanë probleme më të mëdha.”

Propozimi mund të shpallet nga Komisioni Evropian sa më shpejt të martën.

Por Simone Tagliapietra, një bashkëpunëtore e lartë në institutin “Bruegel” me bazë në Bruksel, plani duhet të trajtohet me kujdes.

“Nëse tani po lëvizim për të sanksionuar naftën ruse me një embargo graduale, Rusia mund të përgjigjet menjëherë duke thënë, në rregull, atëherë ne e ndërpresim gazin”, tha Tagliapietra. “Dhe duke i dhënë Rusisë këtë lojë strategjike, mund të mos jetë alternativa më e mirë për BE-në. Mund të jetë më mirë për BE-në të vendosë një tarifë menjëherë për naftën dhe gazin që vijnë nga Rusia në Bashkimin Evropian.”

Disa vende po bëjnë thirrje për një taksë ndëshkuese të importit për energjinë ruse në vend të një embargoje.

Shkruaj nje koment