Dhe dritë e diturisë, përpara do na shpjerë-Naim Frashëri

0
258

Nga Zija Basha

Duke qene mesues,gjat meditimit per kete profesion sa human aq edhe atdhetar mendimi im ka shkuar edhe tek bashk nxenesit e mi te pedagogjikes se Gjirokastres ,koleget mesues nga radhet e grekeve te Shqiperise qe ashtu si ne punuan me perkushtim e sakrifice per zhvillimin e arsimit ne trevat tona jugore.Ata merituan dhe meritojne edhe sot nderimin e nje populli te tere qe u dhane nxenesve driten e diturise,arsimin e kulturen me dashuri njerzore ,kujdesje prinderore.Shume prej tyre ne moshen e rinise ,pa paragjykime etnike u martuan me shqiptarka e shume prej atyre mesueseve u martuan me djem shqiptare e krijuan familje te mbrekullueshme.Punuan e sakrifikuan ne malesite e Skraparit,te Tepelenes,Permetit e Laberise te shoqeruar me respektin e nxenesve te tyre popullit te thjeshte qe i ka nderuar si bijte e bijat e veta e i ka rethuar me dashuri e perkujdesje.Jane te shumte ata e ato bij e bija te Dropullit ,Pogonit,Vurgut te Delvines qe u bene pishtare e lane gjurme te thella te paharruara nemisionin fisnik te arsimtaritTe gjithe pa perjashtim ishin dhe jane mjeshtra te mesimdhenies ne matematike ku shquhen me se pari.Por kishte e ka gjuhetare,historiane e biologe ,kimiste te shquar e ne te gjitha disiplinat.Me teper gjen matematikane te shkelqyer ne Devician e Goranxi ku ka ndikuar shkolla e vjeter historike e Dervicianit e qe ndikoi ne Dropullin e poshtem.Ne Dropullin e siperm ka ndikuar me shume shkolla e Bularatit Keto dy shkolla kane qene promotori perhapjes e konsolidimit te arsimit ne keto troje me mesues te afte te pergatitur ne Zosimea, ne Athine e Korfuz.Nga shkollat e Dervicianit e Goranxise kane dale matematikanet e shquar Kosta Makariadhi,Mihal Papa,Thoma Pasko ,Foto Kotro,Thoma Lico,Jani Cunjo.Jani Shukra,Thanas Varsami,Dhimiter Kaci,Leonidha Kaci,Koco Pasko ,profesor Bezati si e therasin koleget me respekt,Eleni LekaThanasi,Jani Shukra ,po edhe mesues te tjere te shquar si pedagogjiksia e pare Agllaia Mece,Mihal Masho,Nasho Basho,Telemak Konini,Thanas Maluqi ,Thoma Maluqi, Jorgo Cinga,Dhimiter Pasko,Spiro Cinga Fjorentina Samara,Sofia Mushka,Dhimiter Gjoka ,Vasil Dule,Koco Leka,Jani Zhako,Vasil Guxo,Efijeni Shukra, Jorgo Papai,Vasil Konomi,Vasil Malo,Eleni Malo,Ksanthipi Malo,Vasilika Shtaka.
Edhe fshatrat e tjere te Dropullit te poshtem kane mesues te shumte cilesore si Koco malo,Jorgo fero,Eli Fero,Spiro Kalca,Perikli Karajani,Irakli Panajoti,Jorgo Iliopulli,Jani Zhupi,Vellezerit matematikane te shquar Sokrat e Emil Papadhopulli,Jani Diamanti,Thoma Jovani,Foto Xha,Violeta Xha,Aleko Pano,Lefter Pano,Thoma Fotiu ,Jorgo Fotiu,Areti Thano,Thoma Mastora,Vasil Jushi,Jorgo Polo.Thoma Polo,Ksenofon Kokoli,Jorgo Masho,Margarita Zhulla,Eleni Zhulla
Edhe dropulli i siperm ka nxjere mesues cilesore si Aleks Doko,Ilia Gjini,Vangjel Vangjelidhi,Jani Vangjelidhi,Jani Bertoni,Thanas Budali,Dhimiter Harito,Kosta Barka,Kristo Koca,Vangjel Koca,Sotir Cati,Vasil Cati,Jorgo Cati,Stavri Cati,Thoma Zhaka,Kristo Ndrico,Thoma Kshura,Spiro Proko,Pandeli Paguna Kristo Dumi,Spiro Gjini,Nasho Bocollo, Vangjel Papai,Vangjel Kallo,Vasil Barimi,Vasil Llahana,Kristo Llahana,Stavro Barka,Vasilika Bicuni,Marianthi Bicuni,Kosta Papa.
Pogoni me fshatrat e bukur mes pyjesh ka dhene mesues ,djem e vajza puntore te palodhur te arsimit qe perfaqesonon edhe traditen familjare te punes ne bujqesi e blektori ,ne zanate e tregetine kufitare ne breza,prandaj kudo ishin shembell korektese per koleget e tyre,nxenesit e mbare popullin qe i respektonte keta djem e vajza te ardhur nga Pogoni bukurise mahnitese.Mesuesi mesuesve Viktor Terpo,Napoleon Terpo,Jorgo Iso,Jorgo Papadhopullo,Vasil Shuti,Koco Papa,Sotir Koroveshi,Thanas Shilira,Kostando Bella,Kristaq Kikina,mesues i mesuesve,Kostando Kikina,Kosta Loli,Manol Bodini,Kristo Ajdhoni,Kosta Boci.Dhespina Pano,Vajo Kuka Sofokli Kalluli
Edhe vurgu Delvines i ka dhene arsimit mesues cilesore si Kristofor Milori,Maria Klimi,Kristo Klimi,Sotir Bariaba,Jani Kucuqi,Jorgo Roshi,Jorgo Papa,Dhimosten Pigadhi Kristo Qiriazati,Spiro Zafirati,Vangjel Greko,Lefteri Babuli,Spiro Naci,Dhimiter Mici etj.
U prehshin ne paqe mesuesit jetendruar :Aleko Pano,Vangjel Kostaqi,Jorgo Rafti ,Jorgo Cati, Lefter Pano,Vasil Jushi,Thoma Fotiu,Viktor Terpo,Thanas Shilira,Ilia Qiqi ,Sofokli Kallulli!
Me rastin e vitit te ri 2018 le tu urrojme mesuesve qe iu perkushtuan arsimit shqiptar nje jete te tere: Qofshin te gezuar ,shendet e jete te gjate ,gaz e hare ne familjet e tyre!

Shkruaj nje koment