‘Drama e Traumës’/ Ish-këshilltari holandez letër të dytë Ramës: Spitali po tallet, thotë gënjeshtra, ju ftoj në dialog

0
28

Ish-këshilltari holandez i ish-ministres së Drejtësisë, Etilda Gjonaj, Tom Daans i ka drejtuar një letër të dytë kryeministrit Edi Rama për situatën me të cilën ai ishte përballuar kohë më parë me kushtet në Spitalin e Traumës.

Në letrën drejtuar Ramës, Daans teksa rikujton deklaratën e Spitalit të Traumës pas letrës së tij të parë, shkruan se është tërësisht në kundërshtim me faktet. Daans thotë se të gjitha faktet e nxjerra janë “një gënjeshtër e hapur”.

“Për mendimin tim, drejtuesit e spitalit (mundësisht nën detyrimin e një zyrtari) po përpiqen të më bëjnë budalla, të më tallen dhe të më cilësojnë si një person që vuan nga ‘pseudologia phantasica’”, shkruan Daans në letër teksa i referohet reagimit të Spitalit të Traumës.

Ish-këshilltari holandez thekson se nuk ka marrë ende një reagim nga kryeministri, teksa propozon një takim me të për të dialoguar.

Letra e plotë:

I nderuar Kryeministër, I nderuari Z. Edi Rama,

Duke iu referuar letrës sime të parë të hapur, të datës 26 prill 2022, dua të tërheq vëmendjen tuaj në konsideratat e mëposhtme.

Si kujtim, në këtë Letër të parë të Hapur ndava eksperiencat e mia në Spitalin Universitar të Traumës së Tiranës (‘Spitali Universitar I Traumes’) në datat 16 dhe 17 Prill dhe gjithashtu ndava shqetësimet e mia për sistemin e kujdesit shëndetësor në Shqipëri.

Letra ime e hapur krijoi një vëmendje mediatike dhe kam marrë shumë reagime, duke qenë të një natyre shumë mbështetëse. Këto reagime kanë ardhur si nga shqiptarët që jetojnë në Shqipëri, ashtu edhe nga shqiptarët jashtë vendit. Kam marrë edhe ftesa nga disa kanale televizive shqiptare për të marrë pjesë në intervista live. Unë nuk i pranova këto ftesa. Sigurisht që i kuptova kërkesat e gazetarëve, por u shpjegova se nuk bëhet fjalë për mua, por për shqetësimet e mia për qytetarët e thjeshtë shqiptarë që përdorin sistemin shëndetësor.

Më vjen keq që nuk mora asnjë reagim nga ju, apo ndonjë autoritet tjetër shqiptar. Megjithatë, për mendimin tim ka pasur një ‘përgjigje’ indirekte nga ministri i Shëndetësisë. Spitali Universitar i Traumës në Tiranë ka postuar një deklaratë në Facebook një ditë pasi ju kam dërguar letrën time të parë të hapur. Unë e konsideroj këtë deklaratë të datës 27 prill si një (një lloj) reagimi ndaj Letrës sime të Hapur.

Unë kam dy reagime thelbësore dhe thelbësore në lidhje me këtë deklaratë:

Vërej se përmbajtja e deklaratës së spitalit duket se është në kundërshtim me tërësinë objektive të fakteve. Unë po përdor gjuhën ‘diplomatike’ për të përshkruar përgjigjen nga spitali që e konsideroj një gënjeshtër të hapur (për shembull, konsultimi i përshkruar nga neurokirurgu të shtunën më 16 prill dhe riekzaminimi nga i njëjti specialist mjekësor të dielën më 17 prill nuk u krye kurrë. vend);

Nuk është bërë, është e padëshiruar, e pasjellshme dhe është mungesë respekti zbulimi dhe publikimi i të dhënave konfidenciale të një dosjeje mjekësore; në mënyrë të detajuar nuk jam njohur me legjislacionin shqiptar në këtë fushë, por jam i bindur se mjekët apo drejtuesit e një spitali nuk kanë të drejtë të zbulojnë të dhëna personale konfidenciale mjekësore të pacientëve. Për mendimin tim ky spital po shkel disa parime themelore themelore të pranuara ndërkombëtare. Prandaj do t’i dërgoj një ankesë zyrtare ministrit të Shëndetësisë.

Por sërish kryeministër nuk bëhet fjalë për mua. Bëhet fjalë për përmbajtjen e vëzhgimeve të mia. Kam marrë shumë reagime nga bashkëqytetarët tuaj, të cilët njohën ‘të metat’ dhe të metat sistematike të sistemit shëndetësor. Ata përshkruanin përvoja të tmerrshme dhe dramatike. Këta njerëz, bashkëqytetarët tuaj, po konfirmojnë vëzhgimet e mia. Ata e dinë që përvojat e mia në atë spital ishin realitet dhe sigurisht jo vetëm një incident.

Analizat e mia u mbështetën më pas nga Dr. Erion Dasho në një artikull të botuar nga SYRI, më 1 maj 2022.

Jam i vetëdijshëm se si funksionojnë mekanizmat politiko-administrativë:

përpiquni të hidhni poshtë Letrën e Hapur,

injoroje letren,

mohojnë atë që ka ndodhur,

injoro djaloshin që shkroi letrën,

injoroni mendimin e dytë të mjekëve të traumës nga jashtë,

fajësojnë opozitën në debatin parlamentar të së enjtes dhe…

tregojnë qytetarëve shqiptarë se spitali po funksionon mirë dhe se trajtimi i ofruar ishte sipas standardeve mjekësore dhe kërkesave të nevojshme.

Për mendimin tim, drejtuesit e spitalit (mundësisht nën detyrimin e një zyrtari) po përpiqen të më bëjnë budalla, të më tallen dhe të më cilësojnë si një person që vuan nga ‘pseudologia phantasica’.

Për më tepër, pashë – pas një aksidenti autobusi – që kryetari i Bashkisë së Tiranës bëri një transmetim live në Facebook të vizitës së tij në ‘Universitarin Spitali I Traumes’, gjë që duket se konfirmon frikën time për një strategji propagande, që synonte të bindte popullsinë shqiptare se. spitali i traumës po funksionon mirë. Meqë ra fjala, gjatë këtij livestream nuk respektohej privatësia e pacientëve dhe në fakt pacientët po luanin një rol mbështetës në këtë ‘film’ të përgatitur dhe të orkestruar mirë.

Në kontekstin e strategjisë së përshkruar për të shpërfillur Letrën time të parë të Hapur, dëshiroj të sjell në vëmendjen tuaj disa konsiderata të tjera.

Para disa javësh lexova për zemërimin tuaj ndaj Bashkimit Evropian dhe Bullgarisë në lidhje me vendimet e marra në samitin e BE-së, 23 dhe 24 qershor 2022, mbajtur në Bruksel.

E kuptoj zemërimin dhe zhgënjimin tuaj, sepse sipas mendimit tuaj, Shqipëria po përmbush standardet evropiane dhe se negociatat zyrtare mund të fillojnë. Këtë pikëpamje ju po ia parashtroni edhe popullit shqiptar. Megjithatë, përmbushja e standardeve evropiane nënkupton gjithashtu, në të njëjtën kohë, që duhet të jeni në gjendje të trajtoni njerëz me këndvështrime të ndryshme, nga brenda Shqipërisë ose që vijnë nga jashtë. Trajtimi i opinioneve të ndryshme, ballafaqimi me minoritetet, ballafaqimi me kundërshtimet janë përbërës themelorë për standardet evropiane dhe në përgjithësi për një proces të balancuar të demokracisë.

Siç u përmend edhe më parë, unë do t’i dërgoj një ankesë zyrtare ministrit të Shëndetësisë për faktin se Spitali i Traumës po bënte publike dosjen time mjekësore. Gjithashtu po mendoj të nis një procedurë ligjore dhe të informoj disa organe ndërkombëtare për këtë shkelje të provuar të të drejtave të mia.

Duke pasur parasysh faktin se asnjë autoritet shqiptar nuk reagoi ndaj letrës sime të parë të hapur, jam më pak optimist për një reagim ndaj kësaj Letër të dytë të Hapur dhe për një reagim ndaj ankesës sime të ardhshme zyrtare.

Kjo perspektivë ushqehet edhe nga fakti se në dy çështje të tjera (pa lidhje me sistemin e kujdesit shëndetësor) autoritetet shqiptare nuk u janë përgjigjur letrave apo mesazheve të tjera që kur dërgova letrën e parë të hapur në prill 2022.

Më duket se (metaforikisht) jam shpallur i vdekur në mënyrë politiko-administrative.

Një shtet duhet të jetë, për nga natyra e tij, i fortë dhe mjaft i sigurt për të pranuar kritikat. Sipas mendimit tim modest, autoritetet shqiptare po ngatërrojnë disa çështje: shprehja dhe adresimi i pikëpamjeve të ndryshme nuk është sinonim i armiqësisë dhe armiqësisë. Të kesh mosmarrëveshje dhe kritika konstruktive nuk nënkupton as armiqësi apo pabesi. Trajtimi i kritikës në mënyrë konstruktive dhe të balancuar është një parakusht për demokracinë dhe një përbërës themelor për një funksionim të mirë të shtetit ligjor.

Kryeministër, ishte dhe është ende synimi im i ndershëm dhe i sinqertë që të avokoj për një sistem shëndetësor të zhvilluar dhe të balancuar mirë për të gjithë qytetarët e Shqipërisë. Përveç kësaj, unë jam ende i përgatitur të bashkëpunoj me ju në çështje të tjera. Sigurisht, jam i përgatitur të udhëtoj në Tiranë për një vizitë të rinovuar dhe jam i hapur për një dialog pozitiv dhe konstruktiv me ju, delegatët tuaj apo autoritete të tjera. Një dialog, që synon t’ju mbështesë ju dhe të tjerët për të përmirësuar sistemin, ose siç shkruan dikush si koment në Facebook: “Krtikat sherbejne per permiresim te sherbimit mjekesor, ndajduhen pranuar dhe duhet punuar fort qe te kete me shume cilesi!”

Një kopje të kësaj letre do t’ua dërgoj të njëjtëve persona, agjenci dhe institucione, siç është bërë më parë me letrën e parë të hapur më 26 prill 2022.

Ju sinqerisht,

Ton Daans

Këshilltar ndërkombëtar në fushën e burgjeve

Eindhoven, Holandë, 12 korrik 2022

Shkruaj nje koment