Dyndje refugjatësh nga vendet e treta në Greqi/Shqipëria, rol kyç në kalimin e tyre drejt shteteve të zhvilluara

0
48

Prania e shumtë e refugjatëve në rajon është kthyer në një situatë shqetësuese për Greqinë. Disa politikanë dhe qeveritarë grekë e kanë cilësuar fenomenin një problem kombëtar shumëdimensional.

Mediat greke raportojnë se vetëm në fillim të muajit, Veriu i Greqisë priti 3.650 refugjatë dhe emigrantë.

Nga këto, rreth 2,000 gjenden brenda kufijve të Komunës së Janinës. 1.063 njerëz janë në strukturën Katsika dhe 900 të tjerë janë në hotele dhe apartamente. Për sa i përket kombësisë së tyre, 28% janë sirianë, 25.6% afganë, 23.1% irakianë dhe 23.3% me kombësi të ndryshme. 81% e tyre kanë aplikuar për azil.

Numri i lartë i refugjatëve dhe emigrantëve që hyjnë në Greqi nga kufiri me Turqinë ka shkaktuar vështirësi ndaj qeverisë greke për strehim të tyre. Sipas vetë raportimeve nga media greke, qeveria e Demokracisë së Re deri më tani duket se po humbet në luftën e saj për një zgjidhje ndaj fenomenit të migrantcionit’, një çështje që e kishte vendosur atë shumë lart në fushatën parazgjedhore ndërsa gjithçka ka bërë deri më tani është lëvizja e të huajve nga ishujt ku mbërrijnë çdo ditë të huajt.

Në këtë situatë fluksi emigrantësh shumica dërrmuese e të cilëve janë muslimanë, edhe manastiret ortodokse duket se janë ndër vendet që kërkojnë pushtetarët për strehimin e tyre. Të huajt e parë që mbërrijnë në Greqinë Perëndimore sipas planit të qeverisë do të vizitojnë Manastirin e Shenjtë të Poretsos, afër fshatit Agapela.

Shkolla e fshatit Agapelle është mbyllur për disa vjet. Sipas të njëjtave burime, refugjatët do të mbahen të fshehtë dhe do të strehohen për aq kohë sa të jetë e nevojshme në Manastirin Porsche. Ajo që me siguri do të ketë luajtur një rol në përzgjedhjen e saj nga autoritetet është se manastiri aktualisht nuk ka murgj, pasi vitet e fundit është i mbyllur.

Manastiri i përket Mitropolisë së Shenjtë të Ilisë, ka një karakter historik dhe është një pikë referimi për zonën dhe banorët e saj, ndërsa kohët e fundit u rinovua pas një oferte të bërë nga një biznesmen, i cili dëshironte të ruante anonimatin e tij.Por ky shtim tejmase i refugjatëve nga vendet e treta në Greqin fqinje sjellë një valë dyndjesh edhe drejt kufirit shqiptar .Në mënyrë ilegale refugjatët tentojnë të kalojnë në pikat kufitare si ato të Kakavijes apo Kapshticës dhe Qafëbotë .Gjatë 2019 ka patur një fluks të tentativave të kalimit të paligjshëm në këto pika ,ku një pjesë e tyre është kapur nga policia dhe Frontex dhe janë rikthyer pas në kampet në Greqi .Pjesa tjetër ka arritur të kalojë me sukses në tokën shqiptare ndihmuar edhe nga taksistët vendas të cilët në këmbim të një shume të caktuar parash bëjnë të mundur kalimin e tyre.Arsyeja e lëvizjes së këtyre refugjatëve nga kampet aktuale është kryesisht ekonomike dhe krijimi i një jetese të mirë.Sipas dëshmive të refugjatëve sirian apo iranianë,ata kanë të gjithë dokumentacionin e nevojshëm për të lëvizur lirshëm por politikat e ndjekura nga një shtet tek tjetri po i dënojnë.Duke u munduar ti shpëtojnë luftës ata nisen drejt Evropës në kërkim të ” tokës së premtuar”.Destinacionet kryesore që refugjatët synojnë janë Italia ,Kroacia apo Gjermania .Kjo për shkak të kushteve që ato mbartin .Shqipëria në këtë ” tranzicion të 2018-2019″ luan një rol kyç pasi është një vend i ndërmjetëm dhe shfrytëzohet nga këta të fundit për të lëvizur lirshëm drejt vendeve të tjera .

Shkruaj nje koment