Efekti “Brexit”/ BE-ja kufizon marrëveshjet e emigracionit me Mbretërinë e Bashkuar

0
178

Një zyrtar i lartë i BE-së ka thënë se ajo nuk pret që blloku të arrijë një marrëveshje migracioni me Mbretërinë e Bashkuar për shkak të mosmarrëveshjeve mbi marrëveshjen e Brexit.

Ylva Johansson, komisionerja evropiane për punët e brendshme, tha se vendet anëtare të BE-së e kishin “kufizuar” oreksin për një marrëveshje me Mbretërinë e Bashkuar për të menaxhuar azilkërkuesit dhe migrantët, duke përmendur shqetësimet mbi marrëveshjen tregtare pas Brexit dhe protokollin e Irlandës së Veriut, raporton The Guardian.

Ajo po fliste përpara se negociatorët e BE-së dhe Britanisë së Madhe të përplaseshin javën e kaluar për të ardhmen e protokollit irlandez, marrëveshje që e mban Irlandën e Veriut në tregun e vetëm të BE-së, të cilën qeveria e Mbretërisë së Bashkuar dëshiron ta rishkruajë. Komentet e saj nënvizojnë se si mosmarrëveshja mbi protokollin po dëmton marrëdhëniet më të gjera BE-MB, duke nënvizuar detyrën me të cilën përballet

Mosmarrëveshja e protokollit do të thotë gjithashtu, që shkencëtarët britanikë mbeten të bllokuar nga programi i financimit të kërkimit të BE-së Horizon prej 95,5 miliardë eurosh.

Gjatë negociatave të Brexit, Brukseli hodhi poshtë një propozim britanik që do të lejonte qeverinë të kthente azilkërkuesit në BE, një të drejtë që Mbretëria e Bashkuar kishte si një vend anëtar i BE-së. Në gusht 2020, Zyra e Brendshme tha se Mbretëria e Bashkuar “do të jetë në gjendje të negociojë marrëveshjet e saj dypalëshe të kthimit” nga fundi i atij viti.

Zyra e Brendshme nuk pranoi të thoshte se çfarë përparimi ishte bërë në marrëveshjet dypalëshe të kthimit me shtetet e BE-së, me zyrtarët që thanë se nuk dhanë një koment të përhershëm.

Një zëdhënës i Zyrës së Brendshme tha: “Ngjarjet tragjike që ndodhën në Kanal muajin e kaluar shërbyen si një kujtesë e qartë se sa të rrezikshme janë këto kalime me varka të vogla. Ne mendojmë se kjo është një sfidë globale dhe ne kemi një detyrë të përbashkët morale për të trajtuar migrimin e paligjshëm kolektivisht. Ne mbetemi të përkushtuar për të punuar ngushtë me fqinjët tanë të BE-së për të gjetur një zgjidhje të përbashkët për të parandaluar humbjet e mëtejshme të jetëve.

Shkruaj nje koment