Eksperti: Bota dështoi në përgjigjen e kërkimit klinik gjatë pandemisë

0
217

Një botim i ri i Lancet tregoi se shumica e provave klinike evropiane ishin shumë të vogla dhe nuk dhanë rezultate domethënëse për pandeminë COVID-19. Sipas një prej autorëve të studimit, kjo tregoi se si bota dështoi në përgjigjen e kërkimit klinik.

Kontratat, pengesat rregullatore dhe konkurrenca me dhe ndërmjet testeve kombëtare ishin gjithashtu sfida të rëndësishme në BE. Këta faktorë të kombinuar nënkuptuan se deri në tetor 2021, vetëm disa studime kishin dhënë rezultate të nivelit të kërkuar të provave për të formuluar udhëzimet ndërkombëtare të trajtimit për COVID-19.

Herman Goossens, një nga autorët e studimit i tha EURACTIV se ekspertët po punonin “për shumë vite” për të përgatitur Evropën për pandeminë e ardhshme në drejtim të organizimit të përgjigjes së kërkimit klinik në Evropë. Por pavarësisht se kishte “çdo gjë në vend”, gjithçka dështoi për shkak të mungesës së lidershipit politik.

“Bota sapo dështoi për sa i përket përgjigjes së kërkimit klinik, veçanërisht gjatë valës së parë. Nuk kishte lidership global, nuk kishte lidership në Bashkimin Evropian”, tha ai.

Nisma të shumta për vlerësimin e trajtimeve të mundshme për COVID-19 filluan në fillim të vitit 2020, “duke çuar në një peizazh testimi jashtëzakonisht të fragmentuar me pak bashkëpunime ndërkombëtare”, siç thuhet në dokument.

Sipas të dhënave nga projekti COVID-19 TrialsTracker, numri i studimeve klinike në COVID-19 deri më 8 nëntor 2020 ishte mbi 6400. Një rishikim i mbi 2000 provave të regjistruara të trajtimeve për COVID-19 ka treguar se 95% ishin të dizajnuara në mënyrë joadekuate për të dhënë përgjigje të zbatueshme.

Shkruaj nje koment