Euroactiv: Inflacioni arrin nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, shqiptarët po përkulen përballë rritjes së çmimeve

0
143

Inflacioni në muajin maj arriti në nivelin më të lartë historik prej 6.7%, ndërsa norma për artikujt ushqimorë arriti në dyshifra dhe çmimet vazhdojnë të rriten, duke tronditur familjet shqiptare që vuajnë ende pasojat e pandemisë.

Kështu shkruan Euroactiv, duke theksuar se pushtimi rus i Ukrainës ka rritur koston e karburantit, energjisë, produkteve ushqimore dhe plehrave. Çmimi i karburanteve arriti nivelin më të lartë prej 258 lekësh për liter.

Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, produktet e shportës janë rritur me ritme dyshifrore gjatë muajit maj, krahasuar me një rritje prej vetëm 1.8% një vit më parë.

Gjatë muajit maj, kostoja e transportit duke përfshirë karburantet, transportin publik dhe privat është rritur me 21,7%, ndjekur nga ushqimet dhe pijet joalkoolike me 11,4%. Hotelet, kafenetë dhe restorantet rritën çmimet me 5.3%, ndërsa alkooli dhe cigaret u rritën me 5%.Në sektorin e ushqimit, vajrat dhe yndyrat e gatimit u rritën me gati 30% në vetëm një muaj, pasuar nga buka dhe drithërat me 18.6%, qumështi me 18.4%, ëmbëlsirat me 15%, perimet me 13% dhe mishi me 7.8%. Kjo është për shkak të rritjes së kostove të prodhimit dhe transportit dhe krizës globale të urisë.

Si një nga vendet më të varfra të Evropës, shqiptarët po përkulen nën peshën e rritjes së çmimeve. Me një të tretën që jetonin më parë nën kufirin e varfërisë, mijëra të tjerë rrezikojnë të kalojnë kufirin dhe të luftojnë për të blerë sende thelbësore.

Një raport i fundit nga Banka Botërore evidentoi se Shqipëria ishte e dyta më e keqja në rajon kur bëhet fjalë për mbështetjen e qeverisë për qytetarët kur përballen me pandeminë dhe krizën aktuale. Vetëm 0.3% e PBB-së përdoret për të mbështetur qytetarët përmes përfitimeve sociale, paketave të krizës dhe subvencioneve direkte. Serbia ishte lider në rajon me 2%.

Shkruaj nje koment