‘Foreign Policy’: Shqipëria dhe Kroacia, në të njëjtën linjë me Serbinë, duan kontroll mbi bashkatdhetarët

0
98

Një artikull i “Foreign Policy” tregon se si presidenti amerikan Joe Biden është duke humbur ‘territor’ në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Teksa flet për Shqipëri, ‘Foreign Policy’ sjell opinionin e ish-studiuesit dhe dhe ish-diplomatit amerikan Daniel Serwer, i cili pohon se SHBA po shkon drejt politikave të gabuara, duke vënë në dukje rolin e Shqipërisë.

Serwer thotë se Shqipëria dhe Kroacia kanë të njëjtin qëllim sikurse Serbia, të kontrollojnë bashkëkombasit në Kosovë dhe Bosnje, por jo si një ambicie e madhe.

“Ata janë mbështetur te Serbia si shteti kryesor në rajon për të sjellë stabilitet, në bashkëpunim me Kroacinë dhe Shqipërinë. Por Serbia është një fuqi revizioniste. Ajo dëshiron të qeverisë të gjithë serbët në rajon. Kroacia dhe Shqipëria kanë ambicie më të vogla, por në të njëjtin drejtim: të kontrollojnë bashkatdhetarët e tyre në Bosnjën dhe Kosovën fqinje”, ka thënë Serwer.

Deri në çfarë mase Shqipëria është pjesë e këtij triumvirati, mbetet e diskutueshme, por pak vëzhgues të sprovuar vënë në dyshim qendrën e Serbisë dhe Kroacisë në skemë.

Nga parashikimet e panumërta në lidhje me ndikimet e pushtimit rus të Ukrainës në shkurt të vitit 2022, një nga më të theksuarat në Ballkanin Perëndimor – kufiri tjetër gjeopolitik i madh i Evropës – ishte shpresa se do të shënonte fundin përfundimtar të iluzioneve perëndimore për mundësinë e akomodimit me regjimet autoritare dhe shoviniste.

Artikulli i referohet Serbisë si “një shtet satelit i Kremlinit që mbjell përçarje përmes një rrjeti përfaqësuesish rajonalë me qëllim duke zgjeruar makinacionet e veta pothuajse perandorake dhe, në koordinim me Moskën, duke ndalur aspiratat e anëtarësimit në NATO dhe BE të Bosnjë-Hercegovinës, Kosovës dhe Malit të Zi.”

Shtetet e Bashkuara, edhe më shumë se BE-ja, i kanë thelluar në mënyrë agresive angazhimet e tyre ndaj presidentit gati autokratik të Serbisë, ndërsa në të njëjtën kohë riorientuan qëndrimin e tyre më të gjerë rajonal në qendër të Beogradit dhe prioritetet e tij të politikës së jashtme.

Shkruaj nje koment