Francë, gjatë korrikut u rritën me 13 për qind çmimet e ushqimeve dhe pijeve

0
42

Çmimet e ushqimeve dhe pijeve të shitura në supermarketet franceze u rritën me 13.1% në korrik në bazë vjetore, sipas të dhënave të fundit të publikuara nga byroja kombëtare e statistikave INSEE.
Në veçanti, çmimet e mishit dhe pijeve u rritën përkatësisht me 11.3% dhe 10.1%, ndërsa produktet e tjera ushqimore patën rritje të çmimeve deri në 15%.

Ndërkohë, kostoja për konsumatorët francezë të produkteve të pastrimit dhe kujdesit personal u rrit me 9.4%.

Norma vjetore e inflacionit në Francë qëndroi në 4.3% muajin e kaluar, nga një rritje rekord prej 4.5% e shënuar në qershor, duke mbetur në përputhje me vlerësimet paraprake dhe duke shënuar nivelin më të ulët që nga shkurti i vitit 2022. Inflacioni thuhet se u lehtësua për shkak të rënies së çmimeve të energjisë dhe më shumë rritje të moderuara të çmimeve të ushqimeve dhe produkteve të përpunuara. Norma vjetore e inflacionit në Francë qëndroi në 4.3% muajin e kaluar, nga një rritje rekord prej 4.5% e shënuar në qershor, duke mbetur në përputhje me vlerësimet paraprake dhe duke shënuar nivelin më të ulët që nga shkurti i vitit 2022. 

Inflacioni thuhet se u lehtësua për shkak të rënies së çmimeve të energjisë dhe rritjes së moderuar të çmimeve të ushqimeve dhe produkteve të përpunuara. Norma vjetore e inflacionit në Francë qëndroi në 4.3% muajin e kaluar, ku një rritje rekord prej 4.5% e shënua në qershor.

Shkruaj nje koment