Hapja e negociatave / Shqipëria has rezistencë nga Danimarka ,Holanda,Franca dhe Spanja

0
53

Agjencia e lajmeve prestigjioze, ”AFP” thekson duke cituar burime diplomatike se vendet e Bashkimit Evropian nuk do të bien dakord të fillojnë bisedimet e anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë javën e ardhshme. Shqipëria hasi edhe më shumë rezistencë, me Danimarkën, Holandën dhe Spanjën duke u bashkuar me francezët në ndalimin e zgjerimit në një takim përgatitor të 28 ambasadorëve të BE në Bruksel të Premten. Kritikët e zgjerimit të BE thonë se rrezikon të importojë probleme në bllok, duke treguar për çështjet e vazhdueshme të korrupsionit dhe drejtësisë në Rumani dhe Bullgari, të cilat u bashkuan në vitin 2007. Mbështetësit argumentojnë se kthimi i anëtarëve të rinj rrezikon t’i drejtojë ata në krahët e fuqive të jashtme si Kina dhe Rusia.

Holanda dhe Franca kanë koordinuar qëndrimet e tyre mbi hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut dhe do të dalin e një qëndrim të përbashkët. Franca dhe Holanda duan një reformë të politikës së BE-së mbi zgjerimin, në mënyrë që ajo t’i përshtatet më mirë qëllimit të integrimit në BE dhe të sigurojë qartësi më të madhe në lidhje me rezultatet që duhet të arrihen dhe monitorimin e tyre. Qëndrimi i përbashkët i dy vendeve në lidhje me negociatat reflekton qëndrimet e qeverive përkatëse—skepticizmin e Holandës ndaj zgjerimit të mëtejshëm pa përparime të mjaftueshme, në veçanti në Shqipëri, dhe ambicies së Presidentit francez Macron për të reformuar Bashkimin Evropian. Mbetet për t’u parë nëse përfaqësuesit e Francës dhe të Holandës do të tërhiqen dhe pranojnë kompromisin për hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, për të cilin kanë rënë dakord të gjitha vendet e tjera anëtare, përfshi Gjermaninë. Javën e ardhshme, më 15 tetor, në Bruksel do të takohen ministrat e jashtëm të BE-së, të cilët praktikisht do të vendosin qëndrimin përfundimtar të BE-së në lidhje me këtë çështje, i cili do të zyrtarizohet të nesërmen gjatë Këshillit Evropian, mbledhjes së drejtuesve të qeverive të vendeve anëtare.

Shkruaj nje koment