Hebrejte e Lagjes Varosh – Gjirokaster

0
193

Nga Teodor Bilushi

Hebrejte e Lagjes Varosh – Gjirokaster …
Lagjia VAROSH , lagjia ku kane bashkejetuar kulturat ,religjionet , arkitekturat dhe nacionalitet e ndryshme …per te interesuarit e historise se qytetit ,sot ne diten e Memories duhet te flasim per nje komunitet qe nuk egziston me , ate te hebrejve … Sipas kujtimeve te banoreve po ju tregoj disa emra pjese e atij komuniteti : Ilia Vituli , Anet Vituli , Zhak Vituli , Rasheli Vituli , Sandra Vituli , Istir Vituli , Samuel Kofina , Mato Kofina , Sollomon Kofina , Zhak Battino … ( dikush me ka thene edhe per Mino Fandin si pjese e komunitetit hebre) pjestaret e ketij komuniteti kane qene , tregetar , ekonomist …
Historia e hebrenjve te Lagjes Varosh eshte e lidhur edhe me komunitetin hebre te Janines , i cili ishte nje komunitet ne numer shume me te madh se ai i Gjirokastres por pesoi deportime te medha prej nazisteve ( fotot bashkangjitur) … Sot Kryetari i Bashkise se Janines Moses Elisaf eshte hebre … Nje shembull ku vlerat intelektuale dhe qytetare edhe pse jane ne minorance vleresohen ! Komuniteti hebre i Janines dhe Korfuzit kane histori shume interesante qe lidhen me komunitetin hebre te Gjirokastres … ne vazhdim do te qe me interes ti trajtojme …

Shkruaj nje koment