IA: Brenda 10 viteve do të kalojmë 1.5°C ngrohje, pavarësisht se çfarë bëjmë

0
115

Sipas një inteligjence artificiale, ne e kemi kontaminuar planetin tonë aq shumë sa ngrohja prej 1.5°C do të jetë e pashmangshme brenda disa vitesh, edhe nëse reduktojmë emetimet.

Me fjalë të tjera, qëllimi më ambicioz i vendosur në Marrëveshjen e Parisit për Klimën është i destinuar të shembet, pasi një rritje e temperaturës mesatare globale, brenda kufijve të caktuar tani është e pashmangshme.

Elementi më shqetësues i analizës qëndron në faktin se algoritmet kanë parashikuar se tejkalimi i 2°C i ngrohjes është gjithashtu shumë i mundshëm, me efekte edhe më katastrofike në mjedis, shëndet dhe madje edhe mbijetesën e qytetërimit.

Jemi vërtet një hap larg humnerës, por nuk ka humbur gjithçka. Çdo pjesë e një shkalle më shumë që ne arrijmë të përmbajmë në të ardhmen, në fakt do të shmangim pasoja gjithnjë e më shkatërruese. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të synoni për ” zero neto ” sa më shpejt të jetë e mundur.

Një inteligjencë artificiale e zhvilluar nga dy shkencëtarët Noah S. Diffenbaugh dhe Elizabeth A. Barnes, përcaktoi se një rritje e temperaturës mesatare globale prej 1.5°C tani është e pashmangshme brenda 10 viteve.

Shkruaj nje koment