Ismail Kadare fiton një tjetër çmim të rëndësishëm

0
79

Shkrimtari i njohur shqiptar, Ismail Kadare, ka fituar çmimin Pakmimit Pak Kyong 2019 për rolin që ka pasur në shoqërinë shqiptare dhe që ka nxjerrë në pah vlerat historike të këtij vendi.
Kadare ka qenë i pranishëm në Korenë Jugore, në kryeqytetin e vendit, Seul. Më shumë se 10 romane të tij janë përkthyer në gjuhën koreane.
“Por ata kanë vepruar sikur ndikime të tilla nuk ekzistojnë. Ishte e ndaluar të flitej se si bota perëndimore është aq afër“, ka thënë Kadare mbi periudhën e komunizmit.
“Kur librat e mi u botuan për herë të parë në botën perëndimore, vendet ishin kombet që Shqipëria i kishte etiketuar armiq. U vlerësua që të drejtat e njeriut nuk respektoheshin në Shqipëri. Duke shkruar romane në një komb të tillë, unë isha në një situatë të çuditshme. Përvojat duhet të reflektohen në veprat e mia “, tha Kadare.
Ceremonia e ndarjes së çmimeve do të mbahet të shtunën dhe Kadare do të shpërblehet me 100 milionë fitime.

Shkruaj nje koment