Kalimet e parregullta të emigrantëve në 2022-shin kapin rekord, 45% përmes Ballkanit Perëndimor

0
102

Në vitin 2022, rreth 330 000 kalime të parregullta kufitare u zbuluan në kufirin e jashtëm të BE-së, sipas llogaritjeve paraprake. Ky është numri më i lartë që nga viti 2016 dhe një rritje prej 64% nga viti i kaluar, sipas Frontex.

Pas nivelit të ulët të shkaktuar nga pandemia në vitin 2020, ky ishte viti i dytë me radhë me një rritje të madhe të numrit të hyrjeve të parregullta. Rruga e Ballkanit Perëndimor përbënte gati gjysmën e totalit. Sirianët, afganët dhe tunizianët së bashku përbënin 47% të zbulimeve në vitin 2022. Numri i sirianëve afërsisht u dyfishua në 94 000.

Gratë përbënin më pak se një në dhjetë të zbulimeve, ndërsa përqindja e të miturve të raportuar ra paksa në rreth 9% të të gjitha zbulimeve.

Më vete, pothuajse 13 milionë refugjatë ukrainas u llogaritën për hyrjen në kufijtë tokësorë të jashtëm të BE-së nga Ukraina dhe Moldavia midis 24 shkurtit 2022 deri në fund të vitit, të cilët nuk përfshihen në këto shifra. Në të njëjtën periudhë, 10 milionë shtetas ukrainas u raportuan në dalje në të njëjtat seksione kufitare.

Shkruaj nje koment