Kandidimi i Trump per president , ne dore te Gjykates

0
64

Gjykata e Lartë e SHBA ka thënë se do të dëgjojë një çështje historike për të përcaktuar nëse Donald Trump mund të kandidojë për president.

Gjyqtarët ranë dakord të pranojnë apelimin e Trump kundër një vendimi të Kolorados për ta hequr atë nga votimi i vitit 2024 në atë shtet.

Çështja do të shqyrtohet në shkurt dhe vendimi do të zbatohet në mbarë vendin, shkruan BBC.

Paditë në një numër shtetesh po kërkojnë të skualifikojnë Trump, duke argumentuar se ai u përfshi në kryengritje gjatë trazirave të Kapitolit të SHBA tre vjet më parë.

Sfidat ligjore varen nga fakti nëse një amendament kushtetues i kohës së Luftës Civile e bën zotin Trump të papërshtatshëm për të kandiduar si kandidat.

Vendimi i Gjykatës së Lartë për të dëgjuar apelin e zotit Trump erdhi pasi prokurorët e përgjithshëm nga 27 shtete depozituan një deklaratë duke i kërkuar gjykatës të refuzonte vendimin e Kolorados.

Në të, ata argumentojnë se heqja e zotit Trump nga votimi do të “krijonte kaos të gjerë”.

“Më e qartë, ajo hedh konfuzion në një cikël zgjedhor që është vetëm disa javë larg,” thuhet në parashtresë.

Amendamenti i 14-të i Kushtetutës së SHBA ndalon këdo që është “angazhuar në kryengritje ose rebelim” të mbajë poste federale, por avokatët e ish-presidentit argumentojnë se ai nuk vlen për presidentin.

Trump ka apeluar gjithashtu kundër një vendimi të zyrtarëve elektoralë në Maine për ta hequr atë nga fleta e votimit.

Shkruaj nje koment