Kontrolloni gjuhën, ja shenjat që tregojnë cfarë sëmundjesh keni

0
420

Gjuha nuk ju ndihmon metëm që të flisni. Ajo në të vërtetë mund të jetë një mjet i rëndësishëm për të përcaktuar ndryshimet në trupin tuaj dhe një shenjë paralajmëruese për sëmundjen e afërt. Pra, hapni gojen dhe thoni, “Ahhh”, dhe jepini një vështrim nga afër.

Në Mjekësinë Tradicionale Kineze (MTK), pjesë të ndryshme të gjuhës tuaj korrespondojnë me organe të ndryshme të brendshme. Maja e gjuhës tuaj pasqyron shëndetin e zemrës suaj dhe mushkërive; mesi përfaqëson shpretkën dhe stomakun tuaj; rrënja (prapa) përfaqëson veshkat dhe fshikëzën; dhe anët e gjuhës tuaj përfaqësojnë mëlçinë tuaj (majtas) dhe fshikëz e tëmthit (djathtas).

Këtu janë tri gjëra qe duhet te vini re kur vezhgoni gjuhën tuaj:

1. Ngjyra
Në MTK, gjuha juaj është një shtrirje e zemrës suaj dhe ngjyra e saj përfaqëson shëndetin e gjakut tuaj. Sepse gjaku është ai që ushqen dhe mban trupin tuaj, ngjyra e saj pasqyron shëndetin e përgjithshëm të trupit dhe organeve. Gjuha ideale është e zbehtë-kuqe (ose trëndafili i errët), që tregon qarkullimin e mirë të gjakut.

Një gjuhë e zbehtë mund të tregojë qarkullimin e pamjaftueshëm të gjakut dhe madje edhe problemet e tretjes.
Nëse veshja është e verdhë, kjo mund të tregojë stanjacionin e madh të tretjes, presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë, diabetin ose sëmundjen e mëlçisë / fshikëzës së tëmthit.. E kuqe në anët mund të tregojë mbi-konsumimin e alkoolit ose ushqimeve me erëza ose me yndyrë. Një ngjyrë vjollcë mund të tregojë inflamacion të gjatë ose mpiksje gjaku.

2. Forma
Forma e gjuhës duhet të jetë e plotë, por jo e fryrë. Një gjuhë e hollë mund të tregojë anemi ose lodhje kronike, ndërsa një gjuhë e fryrë mund të tregojë dobësinë e përgjithshme të trupit dhe shëndetin në rënie. Një gjuhë e fryrë mund gjithashtu të jetë rezultat i konsumit të tepërt të alkoolit. Skajet në anën e gjuhës mund të tregojnë një shpretkë të dobët (funksion imun), keqpërdorim ose një tiroide nën-aktiv (metabolizëm)

3. Shija
Pamja e gjuhës suaj duhet të jetë mjaft e qetë, me një shtresë të hollë pështymash. Çarje në të gjithë gjuhën (të njohur si gjuha e ngurtësuar) tregojnë mangësi afatgjate, të cilat mund të jenë nga dehidratimi i përgjithshëm ose mungesa e vitaminave B. Çarje në anët tregojnë mungesën e shpretkës (imun), ndërsa një goditje poshtë qendrës / qendrës tregon mungesën e tretjes. Nëse plasimi i qendrës shkon deri në majë, kjo mund të tregojë disa çështje serioze aktuale apo të ardhshme të zemrës, qoftë emocionale apo fizike.

Nëse ju mendoni se keni anomali të gjuhës, është mirë që t’i kontrolloni ato. Ndërsa gjuha nuk është i vetmi mjet diagnostikues në dispozicion, ai mund të japë një pamje të mirë të asaj që po ndodh brenda trupit tuaj; dhe kjo është diçka që mund të analizosh falas! Pra, shikoni më nga afër gjuhën tuaj dhe shihni se çfarë mesazhe po përpiqet të përcjellë për shëndetin tuaj.

Burimi: Familyshare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here