“Korrupsioni çan trojet shqiptare”, artikulli i ‘The Conversation’: Politika dhe gjyqësori “më të zhyturit”

0
97

Nuk janë të pakta rastet kur për Shqipërinë kanë shkruajtur dhe mediat ndërkombëtare. Korrupsioni, krimi, mafia, emigrantët kanë qenë temat më ‘përvëluese’, të cilat kanë bërë jehonë jashtë trojeve tona.

Së fundmi The Conversation i ka dedikuar një artikull korrupsionit në vendin tonë. “Shqipëria: si një nga vendet më të korruptuara në Evropë po përballet me krimin në nivelin më të lartë”, ky është titulli të cilin kjo media ka zgjedhur të përmbledh artikullin e vetë.

 “Spak tani po krijon një historik në akuzimin e njerëzve me ndikim për abuzim me postet e tyre publike dhe pjesëmarrje në korrupsion. Në hetimin e tij të fundit, i cili përfundoi në gusht 2023, disa zyrtarë të ministrisë së shëndetësisë, përfshirë zëvendësministrin, u akuzuan për keqpërdorim të dyshuar të rreth 100 milion £ për të blerë pajisje mjekësore.

Çështjet më të profilit të lartë që Spak ka ndjekur deri në dënimin e formës së prerë përfshijnë ish-prokurorin e përgjithshëm Adriatik Llalla, i cili u dënua me dy vjet burg për fshehje të pasurisë së tij dhe ish-ministrin e brendshëm Saimir Tahiri, i cili u dënua me tre vjet e katër muaj burg për abuzimet me pushtetin. Një sërë çështjesh të profilit të lartë, duke përfshirë ish-kryebashkiakë, ministra dhe një zëvendëskryeministër janë të gjithë aktualisht në pritje të gjykimit.”, thuhet në artikull.

Një tjetër pjesë që është trajtuar janë problemet e korrupsionit.

 “Shqipëria renditet si një nga shtetet më të korruptuara në Evropë në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të Transparency International dhe është gjithashtu një nga pesë shtetet me performancën më të keqe në Evropë, së bashku me Bosnjën dhe Hercegovinën, Serbinë, Turqinë dhe Ukrainën.

Studimet e kryera që nga fundi i viteve 1990 tregojnë se korrupsioni është një nga pesë problemet më të mëdha me të cilat përballen qytetarët shqiptarë pas papunësisë, kujdesit shëndetësor, sigurisë dhe arsimit.

Për të vazhduar trajtimin e kësaj çështjeje afatgjatë, Spak do të kërkojë mbështetje të vazhdueshme brenda vendit, si dhe nga komuniteti ndërkombëtar.

Deri tani ka pasur dhjetë hetime të përbashkëta me vende të tjera evropiane në vitin 2022, sipas raportit të fundit vjetor të Spak: gjashtë me Italinë, por vetëm një me Mbretërinë e Bashkuar, pavarësisht faktit se rrjetet kriminale të organizuara nga Shqipëria kanë një prani të fortë në drogën në Mbretërinë e Bashkuar. treg, sipas Agjencisë Kombëtare të Krimit në Mbretërinë e Bashkuar.”

Ajo që bie më shumë në sy te artikulli është fakti se qytetarëve u kërkohet shpesh të paguajnë ryshfet kur përdorin shërbimet bazë publike ku sipas të anketuarve, politikës (92%), gjyqësorit (81%), kujdesit shëndetësor (80%), arsimit (70%), policisë (58%) dhe shërbimeve civile (52%).

“Qytetarëve u kërkohet shpesh të paguajnë ryshfet kur përdorin shërbimet bazë publike. Sipas shumicës së të anketuarve shqiptarë në sondazhet e Indeksit të Perceptimit të Korrupsionit të Transparency International, politikës (92%), gjyqësorit (81%), kujdesit shëndetësor (80%), arsimit (70%), policisë (58%) dhe shërbimeve civile (52%). janë të anketuarit e shërbimeve publike që besohet se janë më të ndjeshëm ndaj korrupsionit.

Korrupsioni politik mund të marrë shumë forma të ndryshme, duke përfshirë financimin e paligjshëm të partive, blerjen e votave, patronazhin politik, lobimin dhe pagesën e ryshfeteve për favore, të tilla si blerja e një vendi në parlament ose bërja kandidat për kryetar bashkie për një parti të madhe politike.

SHBA dhe Britania e Madhe kanë marrë gjithashtu masa për të evidentuar korrupsionin në Shqipëri. Të dy vendet kanë sanksionuar dhe ndaluar hyrjen e një numri zyrtarësh publikë të nivelit të lartë, duke përfshirë ish-kryeministrin dhe presidentin, disa ish-ministra, ish kryebashkiakë, deputetë, gjyqtarë dhe prokurorë për përfshirje të dyshuar në korrupsion dhe minuar sundimin e ligjit dhe demokracisë. në Shqipëri – si dhe një sërë biznesmenësh.

Shumica e hetuesve Spak janë trajnuar në Akademinë e FBI-së në Quantico, Virxhinia. Mbretëria e Bashkuar priti kreun e Spak Altin Dumani në Londër në korrik 2023 për të zhvilluar partneritete të reja me Zyrën e Brendshme të Mbretërisë së Bashkuar dhe Agjencinë Kombëtare të Krimit. Qëllimi është ndjekja e rasteve të përbashkëta kundër rrjeteve të krimit të organizuar dhe prishja e lidhjeve të tyre me politikanë të korruptuar dhe zyrtarë publikë të nivelit të lartë.

Spak i vetëm nuk mund ta luftojë korrupsionin dhe nëse Shqipëria është serioze në trajtimin e korrupsionit, atëherë më shumë institucione publike, media dhe qytetarë duhet të bëjnë përpjekje më të mëdha për të pranuar dëmin serioz që po i bën të ardhmes së vendit – duke përfshirë edhe largimin e të rinjve jashtë vendit.”

Si ndikon në migrimin

Partitë politike, në veçanti, duhet të luajnë një rol më aktiv në adresimin e sjelljeve korruptive brenda radhëve të tyre.

Nëse Shqipëria dëshiron vërtet të përmirësojë shoqërinë dhe ekonominë e saj, të ulë migrimin, të tërheqë më shumë investime të huaja dhe të përshpejtojë procesin e integrimit në BE, ajo duhet të zhvillojë një strategji që mund të kontrollojë efektivisht korrupsionin.

Nuk ka asnjë vend në botë që të ketë zhvilluar një strategji për të çrrënjosur plotësisht korrupsionin. Megjithatë, ato vende që e fituan betejën kanë qenë në gjendje ta mbajnë atë nën kontroll deri në atë pikë sa nuk cenon pavarësinë dhe efikasitetin e institucioneve publike. Ky duhet të jetë synimi si për politikanët ashtu edhe për shoqërinë shqiptare.

Shkruaj nje koment