Kujt i shërbeni në të vërtetë, ju zoti Rama?

0
114

Nga Poli Hoxha

Në një shkrim të ditës së sotme, agjencia shtetërore e lajme gjermane DW me titull, “Gjermania drejt vendit në Këshillin e Sigurimit”, njoftohet se pas tërheqjes së kandidaturës së Izraelit, ky vend është shumë afër hapit të rëndësishëm.

Pas këtij zhvillimi për dy vendet e lira në Këshillin e Sigurimit tani konkurrojnë dy vende, Belgjika dhe Gjermania. Të dy kandidatët duhet të marrin shumicën prej dy të tretat të Asamblesë së Përgjithshme. Zgjedhja konsiderohet e sigurt, por interesant do të jetë qëndrimi politik i vendeve anëtare.

Pavarësisht se të dy këto vende anëtare të Bashkimit Europian duket se kanë të sigurt vendin në KS, ato do të kërkojnë votën nga çdo shtet anëtar i Kombeve të Bashkuara. Ky është edhe një moment kur Gjermania në rastin konkret do të shoh qartë, se cilët vende e konsiderojnë atë një aleat të rëndësishëm.

Ashtu siç ndodhi me çështjen e votimit të një rezolute për “Jeruzalemi kryeqytet i Izraelit”, edhe ky votim në pamje të parë duket formal, por pavarësisht nga kjo për çdo vend duke përfshirë edhe Shqipërinë, ai ka një vlerë të madhe politike.

Për kë do ta japë votën Shqipëria në mbledhjen e radhës së Asamblesë së Përgjithshme të OKB; për Belgjikën, apo Gjermaninë e cila gjatë kësaj periudhe tranzicioni të vendit tonë, ka qenë partnere kyçe dhe ka investuar mbi 1 miliard euro?!

Këtë “enigmë” e ka zgjidhur pak kohë më parë vetë Edi Rama gjatë vizitës së shpejtë në Tiranë, të kryeministrit të Belgjikës, Chrles Michel, në 23 Prill.

Kur Rama kur u pyet për këtë çështje nga mediat gjatë konferencës së përbashkët, kryeministri ynë i surprizoi të gjithë. Ai deklaroi se i qëndronte një premtimi të bërë para disa viteve, ndaj Belgjikës.

Nuk dihet se kur dhe si e paska bërë këtë premtim Rama, por një gjë është e sigurt; ai ka vendosur që të zgjedh Belgjikën përpara Gjermanisë dhe kjo duket si një goditje nën brez, për vendin që njësoj si SHBA-në shqiptarët e shohin, si shpëtim për të ardhmen e tyre.

Kur është dhënë kjo deklaratë nga Rama, Izraeli nuk ishte tërhequr nga gara për një vend në KS, ndaj çdo votë presupozohej që do të kishte peshë të madhe. Pra pas këtij zhvillimi, edhe pse fitojnë edhe Gjermani edhe Belgjika, Rama e kishte “tradhtuar” kancelaren Merkel me kohë.

Është e vërtetë që të dy vendet janë anëtare të BE-së dhe vota e tyre nominale për hapjen e negociatave, ka të njëjtën peshë. Por nuk duhet harruar se Gjermania është kthyer veçanërisht gjatë keqqeverisjes së Rilindjes në strehën dhe rrugëdaljen e vetme, të dhjetëra mijë familjeve shqiptare. Edhe nëse shohim peshën në investimet dhe ndihmat ndaj vendit tonë, këto dy shtete, as që mund të krahasohen. Në fakt çështja e votës për hapjen e negociatave është thjesht një alibi dhe këtë e di, edhe shqiptari më naiv. Shtetet anëtare të BE-së duhet të votojnë të gjitha në bllok, nëse kanë ndërmend ti hapin edhe pak më shumë derën vendit tonë, drejt klubit të tyre. Por duket se “lepuri” fle diku tjetër.

Izraeli i hapi rrugën me një vendim politik Gjermanisë, për ta pasur të sigurt vendin në KS, kurse Shqipëria e Edi Ramës, e cila ka interesa direkte me këtë vend, (Të cilat as krahasohen me Belgjikën) njësoj si në rastin e votës anti-Trump për Jeruzalemin kryeqytet, shkon dhe i bën karshillëk kancelares Merkel.

Po përse edhe kur bëhet fjalë për qëndrime formale që nuk ndikojnë fare, Edi Rama “në emër të shqiptarëve” zgjedh krahun e kundërt të interesave reale të vendit tonë, të cilat ndërlidhen direkt me SHBA dhe Gjermaninë?!

SHBA pas votimit skandaloz të Shqipërisë, pro rezolutës anti-amerikane të iniciuar nga vëllai i madh i Edi Ramës, Taip Erdogan, na futi në listën e “vendeve jo mike”. Tani sërish edhe për një formalitet po në OKB, Edi Rama na rreshton në Europë, jo në krah të vendit më të fuqishëm dhe pro Shqipërisë siç është Gjemania.

Çdo herë, gjithmonë, natën, në gjumë, ditën, në çdo sekondë; nëse bëhet një sondazh me shqiptarët dhe pyeten; te cilët shtete keni shpresë se mund të bëjnë Shqipërinë, përgjigjja mbi 99% është: Te SHBA dhe Gjermania…

Atëherë përse kryeministri i tyre, sa herë që i jepet rasti edhe për çështje “koti” e pozicionon vendin tonë jo në krah të tyre?

Kujt i shërbeni në të vërtetë, ju zoti Rama?

 

Shkruaj nje koment