Leksione për jetën: thënie brilante nga Sokrati që duhen lexuar nga të gjithë

0
316

Çdo mendje e ndritur e kohërave ka lënë trashëgiminë personale. Për disa janë veprat, për disa të tjerë aseti më i madh janë thëniet në letër.

– Jam më i dituri ndër të gjallët, se e di një gjë, e di se nuk di asgjë.

– Ka vetëm një të mirë: dituria. Dhe vetëm një të keqe: padituria.

– Mos u ngut të zësh miq, por, kur t’i zësh, mos i braktis

– Ai që dëshiron ta ndryshoje botën, fillimisht duhet të ndryshojë veten e tij.

– Për ta gjetur vetveten, mendoni për vetveten.

– Fitimi i emrit përkthehet në përpjekjet për të qenë çka dëshiron.

– Gjithë shpirtrat e njerëzve janë të pavdekshëm, por shpirtrat e të drejtëve janë edhe të pavdekshëm, edhe hyjnorë.

– Lëviz vetë, përpara se të lëvizësh botën.

– Për sa i përket martesës ose beqarisë, vendos vetë, o njeri, por ta dish mirë se ke për t’u penduar.

– Martohu, patjetër. Por të ra gruaja e mirë, do të jesh i lumtur; po të ra e keqe, do të bëhesh filozof.

Shkruaj nje koment