Lija e majmunit, OBSH nuk beson per pandemi

0
15

Organizata Botërore e Shëndetësisë nuk beson se rastet e deritanishme të raportuara si infeksione nga lija e majmunëve do të shkaktojë një tjetër pandemi, tha një zyrtar të hënën, duke shtuar se ishte e paqartë nëse njerëzit e infektuar asimptomatikë mund ta transmetonin sëmundjen.

Më shumë se 300 raste të dyshuara ose të konfirmuara u raportuan në maj, kryesisht në Evropë.

Lija e majmunëve është një sëmundje që zakonisht përhapet nga kontakti i ngushtë, duke shkaktuar simptoma të ngjashme me gripin dhe një formë të veçantë skuqjeje. Organizata Botërore e Shëndetësisë po shqyrton nëse shpërthimi duhet të vlerësohet si një “emergjencë e mundshme e shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar”.

Një deklaratë e ngjashme, si në rastin e COVID-19 dhe Ebola, do të ndihmojë në përshpejtimin e financimit për përpjekjet kërkimore dhe parandaluese të sëmundjeve.

E pyetur nëse përhapja e lisë së majmunëve mund të shndërrohej në një pandemi, Rosamund Lewis, drejtoreshë e Departamentit të Menaxhimit të Emergjencave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë në Chutkvavila, tha: “Nuk e dimë, por nuk e besojmë.” “Ne aktualisht nuk jemi të shqetësuar për një pandemi globale,” shtoi ajo.

Lloji i virusit që shkakton sëmundjen dihet se shkakton vdekjen vetëm në disa raste dhe deri më tani nuk është raportuar asnjë vdekje. Shumica e rasteve janë raportuar në Evropë dhe jo në vendet e Afrikës Perëndimore dhe Qendrore, ku virusi është endemik dhe shumica nuk janë të lidhura me udhëtimet.

Disa vende kanë filluar të ofrojnë vaksina për të mbyllur rastet e konfirmuara.

Shkruaj nje koment