Lumi Vjosa drejt hapave për t’u bërë Parku i parë Kombëtar i Lumit të Egër në Evropë

0
93

Një ekip ekspertësh ndërkombëtarë dhe shqiptarë i prezantoi qeverisë së vendit vizionin, udhërrëfyesin dhe studimin e fizibilitetit për krijimin e Parkut Kombëtar të Vjosës këtë javë, me shpresën për të siguruar mbrojtjen e lumit të fundit të egër të Evropës.

Lumi Vjosa ka qenë objekt i një fushate ndërkombëtare për t’i dhënë atij nivelin më të lartë të mbrojtjes dhe për ta kthyer atë në një park kombëtar, duke parandaluar çdo zhvillim apo aktivitete potencialisht të dëmshme që ndodhin përgjatë tij, apo ndonjë prej degëve të tij, raporton EURACTIV.

Lumi dhe pellgu i tij janë shtëpia e qindra llojeve të florës dhe faunës, duke përfshirë endemike, të rrezikuara dhe migratore, duke e bërë atë një habitat me rëndësi ekstreme ekologjike.

Fushata përfshinte EcoAlbania, River Watch, markën ndërkombëtare Patagonia dhe Leonardo di Caprio dhe pa tabela të mëdha ku thuhej “Parku Kombëtar Vjosa Tani” të shfaqura nga monumentet kryesore në mbarë botën në një përpjekje për të tërhequr vëmendjen për shkakun.

Në vitin 2022, qeveria shqiptare më në fund vendosi të punojë me organizatat ndërkombëtare dhe u zotua për krijimin e një Parku Kombëtar, duke ruajtur kështu lumin që rrjedh nga Greqia, përmes Shqipërisë dhe në detin Adriatik.

“Vjosa është një hap i madh më pranë shndërrimit në parkun e parë kombëtar të lumit të egër në Evropë, me më shumë se 400 km lumenj dhe përrenj të mbrojtur. 30 ekspertë kombëtarë dhe ndërkombëtarë përgatitën studimin e fizibilitetit”, shkroi në Twitter Ulrich Eichelmann ekologu dhe CEO i Riverwatch.

Dokumentet e paraqitura ofrojnë propozimin teknik për mbrojtjen e përhershme të lumit sipas standardeve të nivelit të kategorisë II të IUCN. Do të vijojë një muaj konsultim publik dhe në pranverë 2023 pritet që të shpallet Faza 1 e parkut.

Faza I do të përfshijë kanalin aktiv të lumit, plus disa toka dhe bimësi lumore brenda kanalit aktiv, ose në rrezik përmbytjeje ose erozioni – mbi 400 km në gjatësi totale.

Faza II do të shtojë zonat që përmbyten çdo 30 deri në 50 vjet dhe disa tokë private, pas konsultimit me palët e interesuara, thuhet në një deklaratë për shtyp.

Ai vijon se do të zhvillohet edhe një strukturë menaxhimi për parkun, e cila do të shërbejë si model për parqet e tjera kombëtare në rajon dhe do të krijojë një model të ri të mbrojtjes së lumenjve në nivel global.

Qëllimi përfundimtar është mbrojtja e ekosistemit dhe biodiversitetit të Vjosës dhe zhvillimi i turizmit të gjelbër dhe zhvillimi i qëndrueshëm bujqësor përgjatë lumit dhe degëve të tij.

Shkruaj nje koment