Manuali/ Kështu duhet të mbroheni që ti shpëtoni tërmetit

0
48

Tërmeti i fundit i gjeti të gjithë pa njohuritë më të vogal se si duhet të reagojmë në momentet e rënies së një tërmeti. Si rezultat njerëzit bënë veprime kaotike dhe shumë prejt tyre bënë veprime të cilat rrisin rrezikun e dëmtimeve.

Udhëzimi i Agjensisë Federale të Menaxhimit të Emergjencave (FEMA) në Shtetet e Bashkuara, të cialt janë të bazuara mbi përvojën shumë vjeçare të ekspertëve të tërmeteve dhe shërbimeve të shpëtimit kane hartuar disa keshilla.

Këto veprime bazë rrisin gjasat e shmagjes së dëmtimeve dhe të mbiojetesës gjatë tërmeteve.

Ato duhet të praktikohen paraprakisht, vecanëriosht duhet t’u mësohen fëmijëve. Të gjithë elementët e rëndësishëm si vendet e sigurta duhet të identifikohen dhe vendosen paraprakisht.

Nëse jeni brenda: SHTRIHU – FSHIHU– QENDRO
— FSHIHUNI POSHTË ndonjë tavoline, karrikeje, stoli të fortë. Nëse nuk ka asnjë të tillë pranë, kërrusuni ngjitur me ndonjë qoshe të brendëshme të ndërtesës, me kokën e mbrojtur me duart nën pjesën e brëndëshme të turpit të kërrusur.

— MOS VRAPONI për të dalë jashtë. Shumica e lëndimeve apo viktimave gjatë tërmeteve nuk shkaktohen nga shëmbjet e ndërtesave por nga goditjet e objekteve ndërsa nejrëzit hynë apo dalin nga ndërtesa.

— MOS PËRDORNI ashensorët.

— QËNDRONI LARG dritareve, pjesëve të qelqëta. Qëndroni larg mureve të jashtëm të ndërtesës. Qëndroni larg çdo gjëje që mund të bjerë, si abazhurë, apo mobilje.

— QËNDRONI NË KREAVT, nëse jeni në krevat në çastin e goditjes së tërmetit. Mbulojeni kokën me jastëk. Nëse krevati ndodhet poshtë ndonjë abuzhuri, braktiseni krevatin dhe shkoni në vendin e sigurtë më të afërt.

— QËNDRONI BRENDA brenda deri sa të ndërpriten lëkundjet dhe është e sigurt për të dalë jashtë.

Nëse jeni jashtë: QËNDRONI
— QËNDRONI ku jeni dhe prisni.

— LARGOHUNI nga ndërtesat, shtyllat e dritave, pemët, telat elektrikë.

Nëse jeni në makinë: NDALONI
— NDALONI sa më shpejt që të mundeni pa rrezikuar me frenim të menjëhershëm. Hapni krahun buzë rrugës.

— SHMANGNI NDALIMIN pranë ndërtesave, pemëve mbikalimeve apo shtyllave.

— SHMANGNI KALIMIN në mbikalime, ura

— LËVIZNI NGADALË pas tërmetit duke u siguruar që në rrugë nuk ka dëmtime.

Nëse jeni zënë nën rrënoja:
— MOS NDIZNI shkrepëse apo çakmakë

— MBULOJENI GOJËN me shami apo rrobë dhe merrni frymë përmes saj.

— MOS LËVIZNI apo të godisni me këmbë mbetjet

— GODISNI me dorë në ndonjë tub apo mur që krëkuesit të mund t’ju gjejnë.

— MOS BËRTISNI nëse mundeni, deri sa të bjerë pluhuri—e bërtitura mund të bëjë që të thithni pluhura të rrezikshëm.

Shkruaj nje koment