Ndërron jetë aktorja e njohur italiane, Gina Lollobrigida

0
159

Ndërron jetë aktorja e njohur italiane, Gina Lollobrigida.

Një protagoniste e madhe e kinemasë italiane, ajo lindi në Subiaco më 4 korrik 1927.

Shtatorin e kaluar, aktorja 95-vjeçare, e njohur për një brez si la Bersagliera, doli nga klinika pas një rrëzimi në shtëpi, incident që i shkaktoi thyerjen e kockës së femurit.

Aksidenti i femurit ndodhi dy javë pas raundit elektoral të 25 shtatorit, në të cilin Lollobrigida ishte kandidate në Latina për anëtare të Senatit dhe në zona të tjera zgjedhore në listën proporcionale shumëemërore, për listën ‘Italia sovrane dhe popullore’ , e cila bashkon Partinë Komuniste, Atdheun Socialist, Aksionin Civil, Përsëri Italia dhe Të rikthejmë Italinë.

Në karrierën e saj ajo ka fituar, ndër të tjera, shtatë çmime David di Donatello: fama e saj lidhet me kinemanë e re italiane të neorealizmit. Ajo punoi me Pietro Germi (“Qyteti mbron veten”) dhe me Carlo Lizzani (“Achtung banditi”) pikërisht në mesin e shekullit të kaluar, duke skalitur role të pasionit të vrullshëm popullor, në të cilat rafinon aktrimin e saj autodidakt, duke ngulitur mbi të personalitetin e vet. Megjithatë, suksesi i parë personal është jashtë kufijve: francezi “Fanfan la Tulipe” me Gerard Philipe në 1952. Ajo luajti për Rene Clair, Alessandro Blasetti, Mario Monicelli dhe Steno, Mario Soldati dhe më në fund u bë një divë në atdheun e saj me rolin në “Pane amore dhe fantasia” nga Luigi Comencini (1953).

Vitet e fundit ajo i ishte përkushtuar mbi të gjitha artit dhe fotografisë, me ekspozita të shumta, nuk reshti asnjëherë së bëri plane, e fundit një libër me vizatime. Vitet e tij të fundit u shënuan edhe nga çështje ligjore. Që nga viti 2021, diva kishte një administrator mbështetës të caktuar nga Gjykata për të mbrojtur pasuritë e saj, siç kërkohej në procedurën ligjore nga djali i saj Andrea Milko Skofiç. Në qendër të aktivitetit hetimor të prokurorëve në Piazzale Clodio është ish-menaxheri i aktores, Andrea Piazzolla, i paditur me akuzën e shmangies së një personi të paaftë. Me të përfundoi në gjyq edhe Antonio Salvi, njeriu që dyshohet se ka vepruar si ndërmjetës në një shtëpi ankandi për shitjen e rreth 350 artikujve në pronësi të Lollobrigida.

Vitet e fundit ajo i ishte përkushtuar mbi të gjitha artit dhe fotografisë, me ekspozita të shumta, nuk reshti asnjëherë së bëri plane, e fundit një libër me vizatime. Vitet e tij të fundit u shënuan edhe nga çështje ligjore. Që nga viti 2021, diva kishte një administrator mbështetës të caktuar nga Gjykata për të mbrojtur pasuritë e saj, siç kërkohej në procedurën ligjore nga djali i saj Andrea Milko Skofiç. Në qendër të aktivitetit hetimor të prokurorëve në Piazzale Clodio është ish-menaxheri i aktores, Andrea Piazzolla, i paditur me akuzën e shmangies së një personi të paaftë. Me të përfundoi në gjyq edhe Antonio Salvi, njeriu që dyshohet se ka vepruar si ndërmjetës në një shtëpi ankandi për shitjen e rreth 350 artikujve në pronësi të Lollobrigida.

E mbërthyer në klishenë e bukurisë italiane, Gina Lollobrigida ishte ylli i kinemasë së viteve 1950-1960. Në atë kohë shiteshin 850 milionë bileta në kinema në vit dhe Lollo komandonte ato qe sot kinematë botërore i njohin si box office.

Periudha e tretë e jetës është e trishtë. Mundësitë rrallohen, telefoni është pothuajse i heshtur në vilën e kalasë në rrugën Apiane, Lollo nuk është më në thashethemet e epokës (misteri i të dashurit të ri spanjoll me të cilin ajo shpall dasmën) dhe zënkat në familje me nusen dhe nipin të cilët të përzënë nga shtëpia.

Ndër historitë e saj më të njohura është ajo me liderin komunist të Kubës, Fidel Castro. Dikur  Marilyn Monroe tha: “A e dinit që më quajnë Lollo e Amerikës?”.

Shkruaj nje koment