Ngrohja globale, pyjet e mëdha të botës mund të humbasin gjysmën e kafshëve të egra

0
200

Nga Amazona në Afrikë, raporti i WWF parashikon humbje katastrofike prej 60% të bimëve dhe 50% të kafshëve deri në fund të shekullit

Pyjet më të mëdhenj në botë mund të humbasin më shumë se gjysmën e llojeve të bimëve të tyre deri në fund të shekullit nëse vendet nuk shtojnë përpjekjet për të luftuar ndryshimet klimatike.

Gjitarët, amfibët, zvarranikët dhe zogjtë gjithashtu kanë gjasa të zhduken në një shkallë katastrofike në Amazon dhe në ekosistemet e tjera natyrore të pasura në Afrikë, Azi, Amerikën Veriore dhe Australi, nëse temperaturat rriten me më shumë se 1.5C, përfundon studimi nga WWF i Anglisë Lindore dhe Universitetit James Cook.

Hulumtimi në revistën Climate Change ka shqyrtuar ndikimin e tre niveleve të ndryshme të ngrohjes – 2C (objektivi i sipërm në marrëveshjen e Parisit 2015), 3.2C (rritja e mundshme me angazhimet ekzistuese kombëtare) dhe 4.5C (rezultati i parashikimit nëse tendencat e emetimeve mbeten të pandryshuara) në rreth 80,000 specie bimore dhe shtazore në 35 nga rajonet më të mëdha të biodiversitetit në botë.

Nëse qeveritë dështojnë të vendosin angazhime më ambicioze se ato që aktualisht janë në tryezë, raporti paraqet humbje shkatërruese prej më shumë se 60% të specieve bimore dhe pothuajse 50% të llojeve të kafshëve në Amazon me një rritje të temperaturës prej 3.2C.

Sipas The Guardian, nëse nuk merren veprime, panorama është apokaliptike, me një humbje të mundshme prej më shumë se 70% të llojeve të bimëve dhe zvarranikëve dhe një rënie më shumë se 60% të llojeve të gjitarëve, zvarranikëve dhe zogjve në Amazon.

Autorët konsideruan se moti i ngrohtë dhe modelet e reshjeve të shiut (më shumë thatësira dhe stuhi) mund të ndikojnë negativisht në savanna në Afrikë, xhunglat në Bangladesh, Cerrado-Pantanal në Brazil, deltën e Yangtze dhe vijat bregdetare në Evropë, Madagaskar dhe Karaibe.

Kjo do të krijonte tensione mbi ujë ndërmjet njerëzve dhe kafshëve, për shembull elefantët afrikanë, të cilët pinë deri në 250 litra në ditë.

Ngritja e nivelit të detit do të ishte gjithashtu shkatërruese për shumë lloje, të tilla si tigrat në Sundarbans, të cilat do të shihnin 96% të sipërfaqeve mbarështuese të zhytura.

Humbjet mund të jenë edhe më të larta, sepse zhdukja e një specieje, si pema, mund të ketë një ndikim në ekosistemet e tjera. Më pak bimë mund të nënkuptojnë edhe më pak shi, sipas studimeve të tjera të kohëve të fundit mbi rolin e luajtur nga Amazon.

Rreziqet më të ngutshme – të tilla si humbja e habitatit nga pastrimi i tokës dhe ndotja – nuk ishin llogaritur.

Shumë lloje janë tashmë në rrezik nga faktorë të tjerë, siç janë shkatërrimi i habitatit, rivalët invazivë dhe sëmundjet. Ndryshimi i klimës shton këto presione, duke shkaktuar frikë se një zhdukje e gjashtë në masë tashmë është duke u zhvilluar.

Shkruaj nje koment