Nismat e Shqipërisë drejt gazifikimit, puset e gazit kalojnë nga shteti te privati

0
60

Qeveria ka njoftuar miratimin e dy parqeve të reja të paneleve diellore dhe një marrëveshje për dy fusha gazi si pjesë e një përpjekjeje të vazhdueshme për të diversifikuar sektorin energjetik të vendit.

Shqipëria prodhon aktualisht pothuajse 100% hidroenergji, por duke qenë se nuk është në gjendje ta ruajë atë, shitet dhe më pas energjia blihet me çmim më të lartë nga vendet fqinje.

Që nga pushtimi rus i Ukrainës dhe nxitja për të reduktuar varësinë nga energjia nga lindja, Shqipëria ka lëvizur drejt gazifikimit dhe eksplorimit të burimeve të rinovueshme dhe të qëndrueshme të energjisë.

Ministrja e Energjisë dhe Infrastrukturës Belinda Balluku iu drejtua gazetarëve të mërkurën për të njoftuar planet.

“Sot kemi miratuar dy parqe fotovoltaike që do të ndërtohen në qarkun e Korçës, secili prej 20 MË (megavat) pa mbështetje nga shteti shqiptar, pasi do të jenë totalisht investime private. Është një investim i subjekteve vendore por që përkon me një situatë shumë të vështirë për energjinë elektrike.

Një tjetër vendim është projektvendimi për miratimin e marrëveshjes hidrokarbure me divizionin e prodhimit për zhvillimin dhe prodhimin e hidrokarbureve në burimin e gazit natyror në Frakull dhe Povelce”, deklaroi ministrja.

Ajo shtoi se të dy puset e gazit ishin në pronësi të kompanisë shtetërore Albpetrol, por do t’i kalonin subjekteve private. Megjithatë, qeveria do të investojë rreth 500,000 dollarë (rreth 475,500 euro) gjatë fazës së eksplorimit.

Në maj, “Delvina Gas Company”  aplikoi pranë shtetit për të vazhduar kërkimet në fushën e Delvinës për gaz natyror. Besohet se rajoni ka një kapacitet prodhimi nga tetë deri në dhjetë mijë metra kub normalë në ditë.

Blloku i Delvinës ka një sipërfaqe prej 234 kilometrash katrorë dhe është relativisht i paeksploruar. Sipas faqes së tyre të internetit, qëllimi i kompanisë është “shpimi i më shumë puse për të rritur sasinë e gazit të prodhuar”.

Përveç diversifikimit të burimeve të energjisë, Shqipëria po kërkon të pozicionohet si një portë për në BE për shitjen e gazit natyror. Terminalet lundruese të gazit në Vlorë janë vendosur të punojnë së bashku me TEC-in e Vlorës në një projekt të drejtuar nga kompania amerikane Excelerate Energy Inc.

Gjithashtu në maj, një memorandum mirëkuptimi u nënshkrua midis kompanisë amerikane Linden Energy, gjigantit bullgar të energjisë Overgas dhe ndërmarrjes shtetërore shqiptare Albgaz.

Shkruaj nje koment