OKB: Ligji i ri i emigrantëve në Mbretërinë e Bashkuar ‘shumë shqetësues’

0
35

Ligji për azilin e propozuar nga qeveria britanike është “shumë shqetësues” dhe do të bllokonte edhe ata që kanë një kërkesë bindëse, ka thënë agjencia e Kombeve të Bashkuara për refugjatët.

Përfaqësuesja e UNHCR-së në Mbretërinë e Bashkuar, Vicky Tennant, tha se masa do të shkelte ligjin ndërkombëtar dhe nuk ishte e nevojshme për të ndaluar kalimet e Kanalit.

Kryeministri Rishi Sunak ka thënë se ai është “i gatshëm për luftë” për të sjellë ligjin dhe për të kapërcyer çdo sfidë ligjore. Laburistët kanë thënë se planet rrezikojnë të “përkeqësojnë kaosin”.

Të martën, qeveria përshkroi një ligj të ri i cili në mënyrë efektive do të ndalonte këdo që arrin përmes një rruge të paligjshme të kërkojë azil në MB.

Kushdo që zbulohet se ka hyrë ilegalisht në vend do të bllokohet gjithashtu nga kthimi ose pretendimi i nënshtetësisë britanike në të ardhmen.

Masa është pjesë e përpjekjeve për të adresuar një rritje të numrit të njerëzve që mbërrijnë në MB përmes kalimeve të Kanalit çdo vit, i cili u rrit nga rreth 300 në 2018 në më shumë se 45,000 në 2022.

E pyetur për reagimin e saj ndaj planeve në Newsnight të BBC-së, zonja Tennant tha: “Ne jemi shumë të shqetësuar. Kjo në fakt po mbyll qasjen në azil në MB për njerëzit që vijnë në mënyrë të parregullt. Ne besojmë se është një shkelje e qartë e Konventës së Refugjatëve dhe mbani mend se edhe njerëzit me pretendime shumë bindëse thjesht nuk do të kenë mundësinë t’i parashtrojnë ato.”

Konventa për Refugjatët, e rënë dakord për herë të parë në 1951, është një traktat shumëpalësh që përcakton se kush kualifikohet si refugjat dhe detyrimet e shteteve nënshkruese për t’i mbrojtur ata.

Zonja Tennant tha se Mbretëria e Bashkuar ka një “traditë të gjatë humanitare” dhe se çështjet me migracionin mund të trajtohen me kontrolle të duhura dhe një sistem të administruar më mirë.

Shkruaj nje koment