Paralajmërimi i shkencëtarëve: Shkatërrimi i natyrës po aq i rrezikshëm sa edhe ndryshimi i klimës

0
103

Shfrytëzimi i paqëndrueshëm i botës natyrore kërcënon sigurinë e ushqimit dhe ujit të miliarda njerëzve.

Studimi kryesor i biodiversitetit mbështetur nga OKB zbulon se shkatërrimi që njerëzit po i bwjnë natyrës po shkatërron me shpejtësi kapacitetin botëror për të siguruar ushqim, ujë dhe siguri për miliarda njerëz, sipas një studimi më gjithëpërfshirës të biodiversitetit, në më shumë se një dekadë.

E tillë është shkalla e rënies së rreziqeve që vjen nga humbja e biodiversitetit e cila duhet të konsiderohet në të njëjtën shkallë si ato të ndryshimeve klimatike, vunë në dukje autorët e raportit të mbështetur nga OKB.

Ndër zbulimet e mëdha është ajo e peshkimit të shfrytëzueshëm në rajonin më të populluar të botës Azia-Paqësori e cila është drejt rënies dhe do të arrijë në zero deri në vitin 2048. Kjo sepse disponueshmëria e ujërave të ëmbla në Amerikë është përgjysmuar që nga vitet 1950 dhe se 42% e specieve të tokës në Evropë kanë rënë në dekadën e fundit.

Duke nënvizuar tendencat e zymta, ky raport u lirua në javën që u zbulua zhdukja e popullatave franceze të shpendëve, si dhe vdekja e rinocerontit mashkull të fundit të bardhë të veriut, duke lënë specie në zhdukje vetëm me dy femra.

“Biodiversiteti është nën kërcënim serioz në shumë rajone të botës dhe është koha që politikëbërësit të marrin masa në nivel kombëtar, rajonal dhe global “, tha José Graziano da Silva, drejtor i përgjithshëm i Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë.

Shkruaj nje koment