Përplasje në Parlamentin Europian/ Kryeministri polak akuza ndaj BE: Po tejkalon fuqinë që ka

0
202

Kryeministri polak Mateusz Morawiecki ka akuzuar BE-në për shantazh në një debat të ashpër me shefen e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen mbi sundimin e ligjit.

Përplasja në Parlamentin Evropian vjen pas një vendimi të lartë të gjykatës polake që hodhi poshtë pjesët kryesore të ligjit të BE -së.


Von der Leyen tha se do të vepronte për të parandaluar që Polonia të minonte vlerat e BE -së. Në përgjigje, Morawiecki hodhi poshtë “gjuhën e kërcënimeve” dhe akuzoi BE -në për tejkalimin e fuqive të saj.

Polakët mbështesin në masë dërrmuese të qenit pjesë e BE-së, por qeveria nacionaliste e krahut të djathtë po kundërshton gjithnjë e më shumë sindikatën për çështje që variojnë nga të drejtat LGBT deri në pavarësinë gjyqësore.

Mosmarrëveshja e fundit filloi pas një vendimi të diskutueshëm nga Gjykata Kushtetuese e Polonisë që në fakt hedh poshtë parimin thelbësor që ligji i BE -së ka përparësi mbi legjislacionin kombëtar.

Rasti, i sjellë nga kryeministri polak, ishte hera e parë që një udhëheqës i një shteti anëtar të BE -së kishte vënë në dyshim traktatet e BE -së në një gjykatë kushtetuese kombëtare.

Shkruaj nje koment